Βίζερ: Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία
- 22/04/2015, 15:15
- SHARE
Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Euro Working Group για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της.
Μέχρι τον Ιούνιο επαρκεί η ρευστότητα της χώρας μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ. Ο Αυστριακός αξιωματούχος εμφανίστηκε παράλληλα βέβαιος πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία.
«Οι διαπραγματεύσεις είναι σήμερα στο σημείο που θα έπρεπε να ήταν πριν από ένα ή δύο μήνες, μην έχοντας καταστεί δυνατή έως τώρα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με τις επί μέρους μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει κατά την προσεχή συνάντηση του Eurogroup μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα», υπογράμμισε ο κ. Βίζερ και προσέθεσε: «Από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».
Bloomberg: Λάθος η θεωρία πως μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες
Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης του Bloomberg με τίτλο: «Η πορεία σύγκρουσης της Ευρώπης με την Ελλάδα», αναφέρει πως είναι λάθος η θεωρία ότι μία ελληνική χρεοκοπία δεν θα πλήξει πολύ τις άλλες χώρες και πως αν αυτή η θεωρία εφαρμοζόταν στην πράξη, η Ευρώπη θα μετανοούσε για το μεγαλύτερο λάθος που θα είχε κάνει από τη δημιουργία του ευρώ.
«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, επειδή δεν λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, τότε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα χάσουν περισσότερα από ότι εάν συμφωνούσαν τώρα στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, χωρίς να αναφερθούμε στον κίνδυνο της μετάδοσης και στη διεύρυνση της κρίσης εμπιστοσύνης, σημειώνει ο αρθρογράφος. Ένα Grexit θα έκανε μεγαλύτερο τον κίνδυνο, προσθέτει, καθώς το ευρώ ήδη εξασθενεί από την επικρατούσα άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξωθηθεί εκτός της Ευρωζώνης με μικρή ζημιά για τις υπόλοιπες χώρες», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε άνετα να επιτύχει έναν εφικτό συμβιβασμό μεταξύ, από τη μία πλευρά την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και δημοσιονομικής συγκράτησης, και, από την άλλη πλευρά, τη δέσμευση για ελεγχόμενη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα δημοσιονομική κατάσταση. Ακόμη, για να φτάσουμε στο νέο πρόγραμμα, πρέπει να αρθεί η απειλή της άμεσης οικονομικής κατάρρευσης».
«Αντί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη λέει στην Ελλάδα να γονατίσει. Αντί να βοηθήσει τον Τσίπρα να κάνει υποχωρήσεις, η ΕΕ απαιτεί να ταπεινωθεί. Αντί να εκφράσει αλληλεγγύη με τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει υπερβολικά, η Ευρώπη λέει: «Εκλογές; Ποιες εκλογές;».