Με το βλέμμα στραμμένο στις startups η Πορτογαλία
- 28/10/2014, 11:03
- SHARE
Μέτρα στήριξης νέων επιχειρήσεων για τόνωση της απασχόλησης από την κυβέρνηση της Λισαβόνας
Τυπικά, το πορτογαλικό μνημόνιο των 78 δισ. ευρώ έχει πια τελειώσει. Έχει αφήσει όμως στη χώρα της Ιβηρικής βαθύ το «αποτύπωμα» της λιτότητας και της ανεργίας. Σήμερα, το 14,1% του ενεργού πληθυσμού της παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, με την κατάσταση να παραμένει τραγική τις τάξεις των νέων.
Ένας στους τρεις Πορτογάλους ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Και για να αντισταθμίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση της Λισαβόνας προσπαθεί να ενισχύσει την απασχόληση, ποντάροντας σε εγχώριες startups.
«Όχημα» προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το επενδυτικό ταμείο Portugal Ventures, με κεφάλαιο 20 εκατομμυρίων ευρών από τον δημόσιο κορβανά. Και μαζί με αυτό έχουν ξεπηδήσει «εκκολαπτήρια» για νέες επιχειρήσεις, που παρέχουν χώρους για προσωρινά γραφεία, στους πρώτους μήνες λειτουργίας.
Η Μάγδα και ο Μιγκουέλ Τίλι, γονείς τεσσάρων παιδιών, από τη Λισαβόνα, είναι ένα από τα ζευγάρια που προσέτρεξαν σε αυτού του τύπου την κρατική στήριξη για την start-up τους. Η Μάγδα δούλευε μέχρι πρότινος αεροσυνοδός στην TAP και ο Μιγκουέλ είναι μεσίτης.
Στις «χρυσές» εποχές του κατασκευαστικού «οργασμού» στην Πορτογαλία ασχολείτο αποκλειστικά με τις πωλήσεις κατοικιών. Τώρα πια η δουλειά αυτή έχει «πεθάνει». Όμως η μακρά εμπειρία του στον κλάδο ήταν η «μαγιά» για τη νέα επιχείρηση του ζευγαριού: την Home Lovers, που ασχολείται αποκλειστικά με ενοικιάσεις σπιτιών.
Στην αρχή ξεκίνησαν με μία σελίδα στο Facebook. Κι όταν άρχισε η εταιρεία τους να αποκτά δυναμική και φήμη, η πελατεία άρχισε να αυξάνεται. Το ίδιο συνέβη με το προσωπικό (έχει φθάσει αισίως τα 20 άτομα), αλλά και με τις απαιτήσεις για τα προς ενοικίαση ακίνητα που προωθεί η Home Lovers.
Ήδη η εταιρεία έχει επεκταθεί και σε άλλες πορτογαλικές πόλεις. Ενώ στα μελλοντικά σχέδια των Τίλι περιλαμβάνεται επιχειρηματική «απόβαση» και στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ισπανίας, στη Μαδρίτη…
Αντίστοιχα, από το «εκκολαπτήριο» της Start-up Lisboa «γεννήθηκε» η επιχείρηση του 33χρονου Άντονι Ντάγκλας. Η Hole19 δεν είναι παρά ένα app ειδικά για το γκολφ, που έχει συνεχή ενημέρωση για όλους τους αγώνες και επιτρέπει στους χρήστες του και λάτρεις του αθλήματος να κρατούν αρχείο με στατιστικά από τις προσωπικές τους επιδόσεις.
Στην αρχή, όταν ο Άντονι πορευόταν μόνος, είχε την όχι και τόσο φαεινή ιδέα να χρεώνει τη χρήση της Hole19. «Μέσα σε λίγους μήνες δεν έβγαζα τίποτε και αναγκάστηκε να ζητώ χρήματα από συγγενείς μου», λέει στο BBC.
Μέχρι που με την καθοδήγηση των ειδικών της Startup Lisboa έκανε μια μικρή επανεκκίνηση, προσφέροντας δωρεάν το app και παίρνοντας προμήθεια μόνον για την κρατήσεις θέσεων σε αγώνες. Έτσι η δουλειά άρχισε να κυλά. Στις πρώτες 90 ημέρες της δωρεάν διάθεσης, η Hole19 έγινε download από 220.000 χρήστες. Πρόσφατα, ο Άντονι συγκέντρωσε 900.000 ευρώ από επενδύσεις.
Μία άλλη περίπτωση νέου επιχειρηματία είναι αυτή του 25χρονου Ζοάο Ρομάο. Η πρώτη του απόπειρα με μία start-up διαδικτυακών πωλήσεων συνδεδεμένων με λίστες δώρων πήγε κατά διάλου. Όμως η δεύτερη απόπειρα με την GetSocial, που λειτουργεί ως πλατφόρμα για τη διαφήμιση εταιρειών στα social media είχε καλύτερη τύχη. Προ ημερών, μάλιστα, εξασφάλισε χρηματοδότηση από επενδυτές, συνολικού ύψους 630.000 ευρώ.
Δεν είναι ωστόσο όλα τόσο ρόδινα για όλους, επισημαίνει ο καθηγητής Πάουλο Σοάρες ντε Πίχνο στην Nova School of Business and Economics της Λισαβόνας. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε η κρίση στην Πορτογαλία, τονίζει, είναι ότι «μετέτρεψε πολλούς άνεργους σε επίδοξους επιχειρηματίες».
Όμως το αποτέλεσμα «είναι κάθε νέος που βγαίνει από μία τεχνολογική σχολή να αναπτύσσει ένα app και να νομίζει ότι μπορεί έτσι να στήσει εταιρεία. Πολλές φορές δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση ως προς το τι ζητά η αγορά».
Σε αυτό συμφωνεί και ο Κάρλος Σίλβα, συνιδρυτής της ιστοσελίδας Seedrs που λειτουργεί ως πλατφόρμα crowd funding. «Στην Πορτογαλία», λέει, «πολλές start-ups ιδρύονται απλά και μόνον επειδή η επιχειρηματικότητα είναι μόδα».