Βloomberg: Η Ελλάδα δεν θα λάβει σήμερα πράσινο φως για τα 5,7 δισ. ευρώ

Βloomberg: Η Ελλάδα δεν θα λάβει σήμερα πράσινο φως για τα 5,7 δισ. ευρώ
AppleMark

Υπάρχουν ακόμα δύο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup, καθώς υπάρχουν ακόμα δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.  Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες , καθώς οι συζητήσεις τώρα στρέφονται στο διακανονισμό με βάση τον οποίο θα τελειώσει η οκταετής περίοδος διασώσεων της χώρας.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η δόση ίσως να μην είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας περιορισμών που σχετίζονται με την γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως θυμίζει το πρακτορείο η Αθήνα σκοπεύει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα μεταμνημονιακό καθεστώς βασισμένο στο μοντέλο της Πορτογαλίας και της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει συχνές αξιολογήσεις αλλά όχι όρους (conditionality).

Η ανησυχία των δανειστών προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί να χαθεί το μεταρρυθμιστικό μομεντουμ, ειδικά πριν τις εκλογές του 2019. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να αυξήσει τις δαπάνες, οι πιστωτές ελπίζουν να εγκαθιδρύσουν ένα μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας που θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Καθώς δεν θα υπάρχει το «αντάλλαγμα» του φρέσκου χρήματος ως μοχλός πίεσης εξετάζεται η ρύθμιση της ελάφρυνσης χρέους να λειτουργήσει ως «επιβράβευση» για να μείνει η χώρα εντός τροχιάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο για το «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει ανάπτυξη με ελάφρυνση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών. Σε προηγούμενο EwG χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία αμφισβήτησαν την ανάγκη για προκαταβολικά μέτρα στο χρέος ενώ Γαλλία, Πορτογαλία και οι Θεσμοί υποστήριξαν ότι κάποια ελάφρυνση θα πρέπει να δοθεί στο τέλος του προγράμματος, είπε αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα θα κλειδώσουν μετά το stress test των τραπεζών, αρχές Μαίου και αναμένεται να είναι καθοριστικά και για τη στάση του ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο υποστήριξε πέρυσι το καλοκαίρι ότι απαιτούνται επιπλέον 10 δισ. ευρώ, κάτι που απέρριψε η ΕΚΤ.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ΕΔΩ