ΒofA: Τα spreads των ομολόγων του Νότου «φωνάζουν» για περισσότερη Ευρώπη
- 09/03/2022, 12:36
- SHARE
Για περισσότερη Ευρώπη και εμβάθυνση «κάνουν έκκληση» τα ομόλογα του Νότου της ΕΕ –ιδιαίτερα το ελληνικό και το ιταλικό δεκαετές–, με το νέο πρόγραμμα ευρωχρέους που αναμένεται να εξαγγείλει, βάσει δημοσιευμάτων) στον διεθνή Τύπο, η Κομισιόν (για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αλλά και την ενίσχυση των κρατικών αμυντικών δαπανών να γεννά αισιοδοξία στους οικονομικούς επιτελείς της περιφέρειας για μείωση των spreads, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η Bank of America.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η ΕΚΤ φαίνεται να εισέρχεται σε έναν καθυστερημένο αλλά εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, με ουδέτερα επιτόκια πολιτικής έως το τέλος του 2023.
Αντίστοιχα, όπως εκτιμά η BofA, το γερμανικό 10ετές (Bund) θα φτάσει τις 40 μονάδες βάσης στο τέλος του 2022. Οι αναθεωρήσεις της αμερικανικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τα swaps rates είναι ακόμη μεγαλύτερες ενώ «εάν η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία της αγοράς, πιστεύουμε ότι το spread ανάμεσα στο ιταλικό δεκαετές και το Bund μπορεί να διακανονιστεί σε ένα εύρος συναλλαγών 130-150 μ.β. βραχυπρόθεσμα» – και αναλόγως με το ελληνικό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει η BofA, οι κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις αφθονούν, αφού η ευρωπαϊκή απάντηση σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει, εν πολλοίς, ασαφής. Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε ένα σημαντικό ράλι στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει τις 35 μονάδες βάσης στα μέσα Φεβρουαρίου (υψηλό τριετίας).
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, θα μπορούσε να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια σε δύο περιπτώσεις: α) Εφόσον ο πληθωρισμός ξεφύγει πέρα από τα όποια όρια, και β) μια προσεκτική ΕΚΤ και μια ισχυρή δημοσιονομική ώθηση, σε συνδυασμό με περισσότερη ολοκλήρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυξήσουν το αντιληπτό ουδέτερο επιτόκιο και το ασφάλιστρο.
Ελπίδες για νέα κοινή χρηματοδότηση της ΕΕ
Τα spreads της περιφέρειας (συγκεκριμένα, το ελληνικό και το ιταλικό δεκαετές) μειώθηκαν κατά πάνω από 10 μ.β. χθες, όταν έγινε γνωστή πως η πιθανότητα ενός νέου κοινού προγράμματος της ΕΕ για τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας / μετάβασης. Βέβαια, αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αύξησαν την πιθανότητα μιας απάντησης παρόμοιας με αυτήν της Covid.
Καθώς το NGEU μείωσε τα spreads, το τρέχον premium συνεπάγεται μεγάλη θετικότητα που έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί αντανάκλαση της ιδιαίτερα χαμηλής επενδυτικής τοποθέτησης που επικρατούσε στην περιφέρεια. Με άλλα λόγια, συνολικά, η αισιοδοξία και η βραχυπρόθεσμη κάλυψη επέτρεψαν στα spread να μειωθούν τις τελευταίες ημέρες, παρά τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, τη μεταβλητότητα και την πτώση στις τιμές των μετοχών.
Επίσης, εάν ο όγκος ομαλοποιηθεί, οι μετοχές ανακάμψουν από την πρόσφατη κατάρρευση και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ αποδειχθεί, πράγματι, παρόμοιο με το NGEU (ομολογουμένως πολύ υψηλός πήχης), η ΒοfA εκτιμά ότι το νέο εύρος συναλλαγών ανάμεσα στο ελληνικό αλλά και το ιταλικό δεκαετές έναντι του Bund θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20 μ.β.: το νέο εύρος στο εγγύς μέλλον θα ήταν επομένως 130-150 μ.β.
Αυτή η περιορισμένη μετατόπιση (σε σύγκριση με την εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της NGEU) μπορεί να δικαιολογηθεί από δύο βασικά στοιχεία: (1) αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα έννοια όπως ήταν η NGEU και δεν στοχεύει συγκεκριμένα στην περιφέρεια. (2) το προκύπτον sell-off στα ομόλογα (από υψηλότερες εκδόσεις ΕΕ και πιθανώς πιο επιθετική ΕΚΤ) μπορεί να επηρεάσει τις αποτιμήσεις περιθωρίων EGB.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι.