Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά και επίσημα το Ιράκ για την αντιμετώπιση του ΙΚΙΛ
- 18/06/2014, 19:58
- SHARE
Αποφάσεις αναμένεται να πάρει απόψε ο Μπαράκ Ομπάμα - Το Ιράν θέτει συμφωνία στο θέμα των πυρηνικών ως προϋπόθεση συνεργασίας κατά των τζιχαντιστών.
«Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπάρι, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση βλέπει τους τζιχαντιστές αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» να προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, παρά τις προσπάθειες του ιρακινού στρατού, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, όπως το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Μπαίτζι που κατέλαβαν σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να απομακρύνουν το προσωπικό τους, υπό τον φόβο να έχουν παρόμοια τύχη. Όπως δήλωσε ο Ντίγια Τζάφαρ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας του Ιράκ South Oil Company, η Exxon Mobil προχώρησε σε μια «ευρεία απομάκρυνση» του προσωπικού της, ενώ η BP έχει απομακρύνει από τη χώρα το 20% του προσωπικού της. Ο Τζάφαρ πρόσθεσε ότι οι εταιρείες ENI, Sclumberger, Weatherford και Baker Hughes δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια απομάκρυνσης των ξένων εργαζόμενών τους από το Ιράκ μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών. Οι εταιρείες αυτές που έχουν την έδρα τους στο νότιο Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει η κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.
Παράλληλα, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ κατέλαβαν σήμερα και τρία χωριά στο βόρειο Ιράκ έπειτα από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και τους κατοίκους, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 πολίτες.
«Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα οδηγήσουμε τη συνωμοσία σε αποτυχία. Μια αναποδιά δεν είναι ήττα», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ιρακινό λαό ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι Αλ Μάλικι, και κάλεσε όλες τις φυλές του Ιράκ να αποκηρύξουν τους ισλαμιστές αντάρτες. «Καλώ τις φυλές να αποκηρύξουν όσους είναι δολοφόνοι και εγκληματίες που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα», είπε.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού δήλωνε ο στρατός θα «απελευθερώσει» τις επόμενες ώρες την στρατηγικής σημασίας σιιτική πόλη Ταλ Άφαρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, που έχει εν μέρει περιέλθει στον έλεγχο των ισλαμιστών μαχητών.
Στο διάγγελμά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εθελοντές που κατατάσσονται για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών είναι τόσο σουνίτες όσο και σιίτες, ενώ επέκρινε τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας που χαρακτήρισαν «επαναστάτες» τους μαχητές του ΙΚΙΛ. «Να γνωρίζετε ότι οι αντάρτες θα καταφύγουν σε εσάς και οι χώρες σας θα υποφέρουν επισης από τον πόλεμο», επεσήμανε ο Μάλικι, αντηχώντας την προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να διεξάγουν επίθεση και κατά των χωρών της Δύσης.
Στις ΗΠΑ όπου το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και των ηγετών του Κονγκρέσου, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ ανέφερε ότι δεν θα σταλούν εκ νέου αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, όπου κλιμακώνεται η εξέγερση των σουνιτών ανταρτών. Ο Ρέιντ περιέγραψε επίσης τη σοβούσα κρίση στο Ιράκ ως «εμφύλιο πόλεμο».
«Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή των ανδρών και των γυναικών μας σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ. Δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», δήλωσε ο Ριντ κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ δήλωσε εν τω μεταξύ στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, ότι ελπίζει να ακούσει από τον Ομπάμα μια «ευρύτερη στρατηγική» για το Ιράκ. «Αυτό που ζητώ είναι μια στρατηγική που θα εγγυάται κάποια επιτυχία που θα διατηρήσει το Ιράκ ελεύθερο και θα στηρίζει τη δημοκρατία για την οποία έχουμε αγωνιστεί τόσο σκληρά», είπε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές που έχει για να απωθήσει τους σουνίτες του ΙΚΙΛ, ενώ στο «τραπέζι» των επιλογών βρίσκεται και μία επαναπροσέγγιση με τον «ορκισμένο εχθρό» των ΗΠΑ, την Τεχεράνη.
Το Ιράν η μεγαλύτερη σιιτική δύναμη, έχει στενούς δεσμούς με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι και τα ιρακινά σιιτικά κόμματα που έχουν κερδίσει τις εκλογές αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη είναι σύμμαχοι της πολιτικής ηγεσίας της Βαγδάτης, αλλά δεν έχουν συνεργαστεί κατά το παρελθόν, αν και εσχάτως αμερικανοί και ιρανοί διπλωμάτες συζήτησαν εν συντομία το ζήτημα της κρίσης στο Ιράκ κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.
Ωστόσο, η Τεχεράνη έδειξε σήμερα πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί δίχως αντίτιμο με τις ΗΠΑ, θέτοντας την επιτυχία των συνομιλιών που διεξάγονται αυτές τις ημέρες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ως απαραίτητη προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) «είναι μια δοκιμασία εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μοχαμάντ Ναχαβαντιάν, επικεφαλής του γραφείου του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί. «Αν αυτές καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία, τότε θα μπορούσε να υπάρξουν ευκαιρίες συζήτησης για άλλα ζητήματα».
Λέγοντας ότι κατ’ αρχής είναι αντίθετος σε μια ξένη επέμβαση στο Ιράκ, ο Ναχαβαντιάν υπογράμμισε ότι μια επέμβαση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά μόνο αφού διατυπωθεί σχετικό αίτημα και σε υποστήριξη των ιρακινών αρχών.
«Ο λαός και η κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση της κατάστασης. Ο ιρακινός λαός και η κυβέρνηση διαθέτουν αρκετούς πόρους και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Ο έξω κόσμος θα πρέπει απλώς να απαντήσει σε αυτό που επιθυμεί το Ιράκ και δεν θα πρέπει να επέμβει στη διαχείριση της κρίσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη:
Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την εξάπλωση της βίας στο Ιράκ