Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ελλάδα: Από την υποστήριξη του Grexit, στη «γενναιοδωρία» και τη «δαιμονοποίηση»
- 27/12/2023, 10:56
- SHARE
Μια -τουλάχιστον- τεταμένη σχέση με την κοινή γνώμη της Ελλάδας είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός πολιτικός που πέθανε σε ηλικία 81 ετών και ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην κρίση των μνημονίων που πέρασε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία.
Ο Σόιμπλε δέχτηκε κριτική για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της κρίσης του Grexit το 2015, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, είχε αναφέρει πως ο Σόιμπλε είχε την πρόθεση να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ακόμη και πριν από την εκλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα το 2015.
Σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle το 2018, ο Γερμανός είχε απαντήσει στην κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με την Ελλάδα. «Όχι. Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».
Μιλώντας στην Handelsblatt το 2022, ο Σόιμπλε είχε επιβεβαιώσει το πως είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όπως είχε πει, «από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη».
«Δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα»
Σημειώνεται πως σε πρόσφατο δημοσίευμα της για την οικονομία της Ελλάδα, η γερμανική Bild αναφέρθηκε στον ρόλο που είχε (και) ο Σόιμπλε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία 10ετία.
««Το 2010, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παραλίγο να πεταχτεί έξω από το ευρώ. Η θεραπεία: ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, που επιβλήθηκε από μια τρόικα αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προωθήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα ως κύριος εκφραστής των προγραμμάτων λιτότητας. Και τώρα; Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ευχαριστεί τους τότε βάναυσους κανονισμούς!» ανέφερε η Bild.