Βολφράμιο, τελλούριο και άλλα: Τα 5 κρίσιμα μέταλλα που «μαζεύει» η Κίνα λόγω του Τραμπ
- 04/02/2025, 19:40
- SHARE
Σημαντικοί περιορισμοί εξαγωγών κρίσιμων μετάλλων τέθηκαν σε ισχύ από την Κίνα, ως αντίποινα στους δασμούς για τα προϊόντα από την ασιατική χώρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ.
Το Reuters καταγράφει ποια είναι αυτά τα 5 κρίσιμα μέταλλα και τη σημασία που έχουν σε μια σειρά από μεγάλους οικονομικούς κλάδους.
Βολφράμιο
Ένα εξαιρετικά σκληρό μέταλλο – από άποψη αντοχής ξεπερνιέται μόνο από τα διαμάντια – και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή προϊόντων όπως βλήματα πυροβολικού, θωρακίσεις και εργαλεία κοπής.
Περίπου το 60% της κατανάλωσής του στις ΗΠΑ πηγαίνει στην παραγωγή καρβιδίου βολφραμίου, ενός εξαιρετικά ανθεκτικού υλικού που χρησιμοποιείται ευρέως στις κατασκευές, στη μεταλλουργία και στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως και πολλά άλλα κρίσιμα ορυκτά, η Κίνα κυριαρχεί στην παραγωγή και τις εξαγωγές βολφραμίου και παρήγαγε λίγο πάνω από το 80% της παγκόσμιας προσφοράς το 2023.
Με βάση την ανάλυση της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Project Blue, η Κίνα προμηθεύει το 30% της αγοράς εκτός Κίνας, κυρίως με τη μορφή σκόνης για εφαρμογές εργαλείων.
Άλλοι παραγωγοί περιλαμβάνουν το Βιετνάμ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία.
Το βολφράμιο δεν έχει εξορυχθεί εμπορικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2015, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
Ίνδιο
Αποτελεί ζωτικό μέρος των οθονών τηλεφώνων και των οθονών τηλεόρασης μέσω ενός εξευγενισμένου προϊόντος που ονομάζεται οξείδιο του κασσίτερου ινδίου. Ένα ξεχωριστό προϊόν ινδίου χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία οπτικών ινών.
Η επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση ινδίου.
Όπως και με το βολφράμιο, η Κίνα είναι ο κύριος παραγωγός, αντιπροσωπεύοντας το 70% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με το USGS.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, το ένα τέταρτο των εισαγωγών ινδίου στις ΗΠΑ προερχόταν από την Κίνα.
Άλλοι σημαντικοί αγοραστές από την Κίνα είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Project Blue.
Βισμούθιο
Χρησιμοποιείται σε κολλήσεις, κράματα, μεταλλουργικά πρόσθετα, φάρμακα και ατομική έρευνα.
Οι ΗΠΑ σταμάτησαν την παραγωγή πρωτογενούς εξευγενισμένου βισμούθιου το 1997 και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, σύμφωνα με το USGS.
Η Κίνα παρήγαγε πάνω από το 80% των περίπου 13.000 τόνων βισμούθιου στον κόσμο πέρυσι, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία του USGS.
Η Νότια Κορέα και το Λάος είναι άλλοι σημαντικοί παραγωγοί.
Τελλούριο
Συνήθως υποπροϊόν της διύλισης του χαλκού, χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία, στους ηλιακούς συλλέκτες, στα τσιπ μνήμης και σε άλλα προϊόντα.
Η Κίνα παρήγαγε περίπου τα τρία τέταρτα του εξευγενισμένου τελλουρίου στον κόσμο το 2024, σύμφωνα με το USGS.
Ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο διυλιστήρια που παράγουν την πρόδρομη ουσία, το τελλουριούχο χαλκό, στη συνέχεια αποστέλλεται στο εξωτερικό για περαιτέρω επεξεργασία, σύμφωνα με το USGS.
Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούν τελλούριο βασίζονται στις εισαγωγές του μετάλλου.
Μολυβδαίνιο
Χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση και τη σκλήρυνση κραμάτων χάλυβα, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και τη διάβρωση.
Χρησιμοποιείται επίσης σε λιπαντικά, χρωστικές ουσίες και ως καταλύτης στη βιομηχανία πετρελαίου.
Σύμφωνα με το USGS, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, έναντι 12% για τις ΗΠΑ το 2024.