Βόλος – Νεκρά ψάρια: Σε ποιες παραλίες συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης

Βόλος – Νεκρά ψάρια: Σε ποιες παραλίες συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης
Νεκρά ψάρια απο τη λίμνη Κάρλα στην παραλία του Βόλου μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσαλλίας, Τρίτη 27 Αυγούστου 2024. Στο πλαίσιο της διαχείρισης των υδάτων της λίμνης Κάρλας μετά την καταιγίδα Daniel, έχει κατασκευαστεί μια σήραγγα, μέσω της οποίας τα νερά της λίμνης διοχετεύονται στο ρέμα Καλιακούδα. Από το σημείο αυτό, τα νερά συνεχίζουν τη διαδρομή τους και εκβάλλουν τελικά στον Παγασητικό κόλπο, στην περιοχή Μπουρμπουλήθρα. Το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, που ξεβράστηκαν στο λιμάνι του Βόλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο. Οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων.

Την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές συνιστά η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό:

  • Σουτραλί Αγριάς
  • Πλάκες
  • Άναυρος
  • Ξενία
  • Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
  • Αλυκές
  • Αμφανών
  • Αμαρυλλίς

Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, παραμένουν σε υποστολή οι Γαλάζιες σημαίες σε επτά από τις 11 ακτές του Δήμου Βόλου, μέχρι να ελεγχθεί το φαινόμενο και οι ακτές να πληρούν τα κριτήρια βράβευσης.

Η υποστολή έγινε σε ενημέρωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Μοναδικός στόχος είναι πάντοτε η προστασία των λουομένων αλλά και της φήμης του προορισμού ως προς το ίδιο το πρόγραμμα.

Οι ακτές

  • Πλατανίδια
  • Καρνάγιο
  • Χρυσή Ακτή
  • Νέα Αγχίαλος

διατηρούν την Γαλάζια Σημαία, καθώς η κατάσταση των παραλιών ικανοποιεί τα κριτήρια βράβευσης.

Η αντιδημαρχία Τουρισμού επισημαίνει ότι τα στελέχη της επισκέπτονται κάθε βραβευμένη παραλία και παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο και την εξέλιξη του. «Όλες οι παραλίες ελέγχονται καθημερινά και ο κυματισμός των Γαλάζιων Σημαιών στις ακτές του Βόλου δεν είναι μια τυπική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά μια ουσιαστική και δυναμικά εξελισσόμενη διαδικασία στην οποία κάθε σημαία είναι ένας ειλικρινής δείκτης της ποιότητας των ακτών και ένας υπεύθυνος τρόπος επικοινωνίας με κατοίκους και επισκέπτες.

Επισκεπτόμαστε κάθε ακτή, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και η Γαλάζια σημαία θα κυματίσει ξανά, περήφανα αμέσως μόλις οι συνθήκες είναι κατάλληλες και τα κριτήρια του προγράμματος ικανοποιηθούν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: