«Βόμβα» από Κομισιόν: Tι ζητάει από την κυβέρνηση για την επαναφορά των δώρων
- 28/02/2019, 11:40
- SHARE
Περικοπές στα μισθολόγια ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει η επαναφορά των δώρων.
Ισοδυνάμες περικοπές στα μισθολόγια ζητάει η Κομισιόν στην έκθεσή της για να προχωρήσει η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο.
Ο συγκεκριμένος όρος της Κομισιόν αναφέρεται στην 30η σελίδα της έκθεσης και περιλαμβάνει στα αντισταθμιστικά μέτρα -που θα ζητηθούν για το Δημόσιο- και τις συντάξεις, και θα ισχύσει ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν απορριφθούν οι αιτήσεις για τα αναδρομικά -και απλώς επαναφερθούν τα δώρα- η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προβεί σε αντισταθμιστικές περικοπές δαπανών, ή σε ισόποση αύξηση εσόδων – εισφορών.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ήδη, πάνω από 550.000 δημόσιοι υπάλληλοι -σχεδόν το 80% του συνόλου- έχουν κάνει αιτήσεις για αναδρομικά 2ετίας ή και 5ετίας από τα Δώρα των 1.000 ευρώ ετησίως που καταργήθηκαν από το 2013 και αυτή η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πλέον, εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας, που επίκειται εντός του Μαρτίου και από αυτήν θα εξαρτηθεί αν δικαιούνται αναδρομικά από Δώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι και αν τα έχουν κατοχυρώσει μόνον με αιτήσεις, ή τα παίρνουν μόνον εφόσον έχουν κάνει και αγωγές πριν βγει η οριστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ακόμη ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα πρέπει να προέλθουν από άλλες πηγές, όπως η περαιτέρω φορολόγηση, αλλά από τους τομείς που θα ευνοηθούν από την επαναφορά των δώρων.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν από μισθούς ή και συντάξεις.
Οι πιστωτές υπολογίζουν το κόστος από την αναδρομική επαναφορά των δώρων σε 2,4 δισ. ευρώ, ήτοι το 1,3% του ΑΕΠ.
Από το ποσό αυτό το 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,1 δισ. ευρώ είναι τα αναδρομικά («retroactive») και το 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 370 εκατ. ευρώ, είναι τα Δώρα που θα πρέπει να καταβάλλει επαναλαμβανόμενα («recurrent») σε ετήσια βάση η κυβέρνηση στο Δημόσιο, με το σκεπτικό ότι το ποσό θα είναι όπως παλιά στα 1.000 ευρώ ετησίως.