Βόμβα από Λαγκάρντ: Oι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν πέρα από τον Μάρτιο
- 02/03/2023, 11:05
- SHARE
Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, πέρα από την προαναγγελθείσα κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου, βλέπει, λόγω έντονων πληθωριστικών πιέσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως δήλωσε, οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα από την προγραμματισμένη κίνηση μισής μονάδας. Η επιτοκιακή αύξηση του Μαρτίου είναι και απαραίτητη, είπε η Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico την Πέμπτη, προσθέτοντας πως το τελικό επιτοκιακό ύψος μένει προς το παρόν… άγνωστο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόκειται να προεδρεύσει μιας δεύτερης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (στο 3,5%), καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το μέγιστο επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα HSBC, ένας από τους κύριους διαύλους μέσω των οποίων οι αυξήσεις τροφοδοτούν την οικονομία είναι ο τραπεζικός δανεισμός – αυτός τείνει να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στο βασικό επιτόκιο σε σχέση με την έκδοση ομολόγων.
Το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην ΕΕ είναι στο 3% και ήδη επιβαρύνει τις επενδύσεις. Η αγορά κατοικίας επίσης θα δεχθεί πλήγμα λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για στεγαστικά. Τέλος, οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα περιορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο που είναι διαθέσιμος για τη στήριξη της ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν αποκατασταθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ.
Συνολικά, με βάση τα μοντέλα της ΕΚΤ, το ΑΕΠ θα μπορούσε να δεχθεί χτύπημα 3-4% ως αποτέλεσμα όλων των αυξήσεων, στα τέλη του 2023, ενώ οι αυξήσεις θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά 1-1,5%. Φυσικά, υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.
Αλλά ακόμη και μοντέλα που παρουσιάζουν πιο μέτριο αντίκτυπο εξακολουθούν να δείχνουν μείωση τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι σημαντικό για μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης τάσης 1-1,5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: