Βόμβα Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για 10ετή πόλεμο

Βόμβα Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για 10ετή πόλεμο
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference after a NATO ambassador meeting at Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 16 November 2022. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν δεκαετή πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στο BBC, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το «παράδοξο» του πολέμου στην Ουκρανία είναι, ότι όσο περισσότερο η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεσμεύεται στον πόλεμο, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί λύση.

Ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους εν μέσω φόβων ότι τα αμερικανικά κονδύλια θα μπορούσαν να περικοπούν ή ακόμη και να σταματήσουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για σύγκρουση στην Ουκρανία πάνω από 10 χρόνια, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: «Ναι».

Και πρόσθεσε: «Αλλά το κύριο μήνυμα είναι ότι, όσο πιο ισχυρή είναι η υποστήριξη για την Ουκρανία και όσο περισσότερο είμαστε διατεθειμένοι να δεσμευτούμε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος».

«Το παράδοξο είναι ότι τώρα ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να κάνουμε πίσω. Επομένως, ο πόλεμος συνεχίζεται. Όταν επικοινωνούμε πολύ ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε εδώ για καιρό, ότι έχουμε ισχυρή και διαρκή υποστήριξη για την Ουκρανία, τότε έχουμε τις προϋποθέσεις για λύση, για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία».

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μονάδα διοίκησης για τον συντονισμό της υποστήριξης για την Ουκρανία θα λειτουργήσει στη Γερμανία από τον Σεπτέμβριο. «Αυτό θα προσφέρει περισσότερη προβλεψιμότητα, λογοδοσία και υποστήριξη και θα καταδείξει επίσης τη διαρκή δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Η ώρα να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι τώρα και το μέρος είναι η Ουκρανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: