Εκλογές στη Γαλλία: Σχεδόν 180 υποψήφιοι αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο λόγω της Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία: Σχεδόν 180 υποψήφιοι αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο λόγω της Λεπέν
Former president of the French far-right Rassemblement National (RN) parliamentary group Marine Le Pen gives a speech during the results evening of the first round of the parliamentary elections in Henin-Beaumont, northern France, on June 30, 2024. A divided France is voting in high-stakes parliamentary elections that could see the anti-immigrant and eurosceptic party of Marine Le Pen sweep to power in a historic first. The candidates formally ended their frantic campaigns at midnight June 28, with political activity banned until the first round of voting. (Photo by FRANCOIS LO PRESTI / AFP) Photo: AFP
Η Λεπέν επανέλαβε ότι δεν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς μια λειτουργική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι αντίπαλοι του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Γαλλίας ενέτειναν την προσπάθειά τους να εμποδίσουν το ακροδεξιό κόμμα από την εξουσία την Τρίτη, καθώς περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν από τις επαναληπτικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου για να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου κατά του RN.

Περίπου 180 και πλέον υποψήφιοι επιβεβαίωσαν ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο της Κυριακής για το εθνικό κοινοβούλιο της Γαλλίας με 577 έδρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Οι υπόλοιποι έχουν προθεσμία έως τις 7 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να κάνουν την επιλογή τους. Το RN της Μαρίν Λεπέν βγήκε πολύ μπροστά στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου της Κυριακής, αφού το στοίχημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές απέτυχε, αφήνοντας το κεντρώο στρατόπεδό του στην ταπεινή τρίτη θέση πίσω από μια βιαστικά σχηματισμένη αριστερή συμμαχία.

Αλλά ακόμη και πριν από τους ελιγμούς των τελευταίων 24 ωρών για τη δημιουργία ενός «ρεπουμπλικανικού μετώπου» που θα μπλοκάρει το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, δεν ήταν καθόλου σαφές ότι το RN θα μπορούσε να κερδίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Οι δημοσκόποι υπολόγισαν ότι ο πρώτος γύρος έβαζε το RN σε τροχιά 250-300 εδρών. Αλλά αυτό ήταν πριν από τις τακτικές αποχωρήσεις και τις διακομματικές εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν όποιον υποψήφιο ήταν σε καλύτερη θέση για να νικήσει τον τοπικό αντίπαλο του RN.

«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε στο France 2 η σοσιαλιστική δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Υπήρξε αρχικά σύγχυση σχετικά με το αν οι σύμμαχοι του Μακρόν θα παραιτούνταν από τις τοπικές εκλογές υπέρ των υποψηφίων με καλύτερες θέσεις, αν προέρχονταν από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελενσόν.

Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα σε μια κλειστή συνεδρίαση υπουργών στο Μέγαρο Ελιζέ ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να εμποδιστεί το RN από την εξουσία και ότι οι υποψήφιοι του LFI θα μπορούσαν να υποστηριχθούν, αν χρειαστεί.Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν – όπως το 2002, όταν οι ψηφοφόροι όλων των αποχρώσεων υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Ζακ Σιράκ για να νικήσει τον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, σε μια προεδρική αναμέτρηση.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι  είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των πολιτικών ηγετών σχετικά με το πού να τοποθετήσουν την ψήφο τους, ενώ οι προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να απαλύνει την εικόνα του κόμματός της το έχει καταστήσει λιγότερο παρία για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Λεπέν επανέλαβε την Τρίτη τον ισχυρισμό της ότι το RN δεν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση εάν η ίδια και οι σύμμαχοί της δεν είχαν μια λειτουργική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε. Αυτό θα ήταν η χειρότερη προδοσία των ψηφοφόρων μας», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter.

Σε μια πρόγευση του ξινισμένου κλίματος που θα επικρατούσε σε περίπτωση μιας «συγκατοίκησης» μεταξύ του Μακρόν και μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του RN, η Λεπέν αναφέρθηκε στις εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι σχεδίαζε να προβεί σε βασικούς διορισμούς στον δημόσιο τομέα με στόχο να εμποδίσει το RN να εφαρμόσει τις πολιτικές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com