«Βουτιά» για δεύτερη συνεχή μέρα για τον Dow Jones – Τριγμοί στις διεθνείς αγορές
- 12/10/2018, 10:18
- SHARE
Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Αγωνία και στην Αθήνα.
Έντονα πτωτικές τάσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επικράτησαν στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» σχεδόν 1.400 μονάδων μέσα σε δύο ημέρες.
Ο Dow Jones κατέγραψε την Πέμπτη απώλειες 2,1% (546 μονάδων), υποχωρώντας στις 25.053 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κατέγραφε πτώση 1,3% στην έναρξη της συνεδρίασης, προτού ανακάμψει εμφανίζοντας οριακά κέρδη, για να υποχωρήσει εκ νέου σε αρνητικό πεδίο. Την Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1.377 μονάδων.
Την ίδια ώρα, απώλειες 2,1% κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, διολισθαίνοντας στις 2.728 μονάδες αφού παρουσίασε επίσης έντονες διακυμάνσεις. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον S&P 500. Απώλειες 1,3% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, φτάνοντας στις 7.728 μονάδες.
Στην Ευρώπη, βαριές απώλειες 1,5% κατέγραψε ο γερμανικός DAX, διολισθαίνοντας στις 11.539 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 1,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εμφάνισε απώλειες 1,7%, ενώ πτωτικά κατά 1,8% κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 2%.
Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων: Από τον εμπορικό πόλεμο έως τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και από τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε αυστηρή νομισματική πολιτική έως τις προειδοποιήσεις για φούσκα στις τεχνολογικές μετοχές.
Οι επενδυτές προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, απομακρυνόμενοι από το ρίσκο μετοχών, εμπορευμάτων, νομισμάτων αναδυόμενων αγορών και ομολόγων οικονομιών, που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι». Στρέφονται με γοργούς ρυθμούς στα παραδοσιακά καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.
Ως απόρροια όλων αυτών, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.
Η Federal Reserve παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει ακόμη έναν γύρο -τον τέταρτο για το 2018- αύξησης επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο, αίροντας τα υποστηρικτικά μέτρα προς τις αγορές χρήματος.
Αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες κυρίως, για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες τα τελευταία εννέα χρόνια είχαν εθιστεί στο «φθηνό» χρήματα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η άμυνα του ΧΑ
Την ώρα που οι διεθνείς αγορές βιώνουν τις δικές τους αναταράξεις το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να αμυνθεί και να διατηρηθεί στις 620 μονάδες.
Το Χρηματιστήριο αναζητεί ακόμη την αντίδραση, μετά από ένα πτωτικό σερί, που όχι μόνο στέρησε τις 700 μονάδες, αλλά λίγο έλειψε να δοκιμάσει και τις 600. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου, το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, έναντι μόνο μίας ανοδικής.
Μέχρι τώρα ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει απώλειες άνω του 20% σε ένα μήνα και 40% στο τρίμηνο, ενώ ο Γενικός Δείκτης και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες 9,5% στον μήνα και 16% στο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στις αγορές των ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδος «βαραίνουν» τις τραπεζικές μετοχές των δύο χωρών. Οι σεισμικές δονήσεις, που κατεγράφησαν τα προηγούμενα 24ωρα στις διεθνείς αγορές, εξελίσσονται σε ένα τσουνάμι, που σαρώνει Ασία και Ευρώπη.