«Βράζει» και πάλι η Υεμένη: Το Ισραήλ έπληξε τους Χούθι – Σε κίνδυνο ο επικεφαλής του ΠΟΥ

«Βράζει» και πάλι η Υεμένη: Το Ισραήλ έπληξε τους Χούθι – Σε κίνδυνο ο επικεφαλής του ΠΟΥ
epa11793975 Smoke rises from Sana'a airport following Israeli airstrikes, in Sana'a, Yemen, 26 December 2024. Israel has conducted airstrikes on Sana'a airport in the capital Sana'a in response to Houthi attacks on Israel, Houthis-controlled ministry of defense reported. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ στόχευσε «στρατιωτικές υποδομές» των ανταρτών Χούθι, όπως το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά των Χούθι στην Υεμένη, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στον περιφερειακό ανταγωνισμό με τον αποκαλούμενο «ιρανικό άξονα τρομοκρατίας». Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο «στρατιωτικές υποδομές» των Χούθι, όπως το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά, ενεργειακούς σταθμούς και λιμάνια στη δυτική ακτή της Υεμένης. Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ιρανικών όπλων και για τη διείσδυση ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του να αποκόψει τους Χούθι από το δίκτυο του Ιράν. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τους Χούθι ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή μέσω επιθέσεων σε διεθνή πλοία και θαλάσσιες οδούς.

Οι επιδρομές έρχονται ως απάντηση σε επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι κατά του Ισραήλ, με πρόσφατο περιστατικό την εκτόξευση πυραύλου που προκάλεσε τραυματισμούς στο Τελ Αβίβ. Από την πλευρά τους, οι Χούθι δηλώνουν ότι οι ενέργειές τους γίνονται σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023. Επιπλέον, έχουν επιτεθεί σε πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα αντίποινα από τον αμερικανικό στρατό.

Η κλιμάκωση αυτή ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή μέσω του λεγόμενου «άξονα αντίστασης», που περιλαμβάνει ομάδες όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και ιρακινές πολιτοφυλακές. Οι εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα για τη σταθερότητα της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, στρατηγικών σημείων για το διεθνές εμπόριο και τις ενεργειακές μεταφορές.

«Στο επίκεντρο» ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων. Ο ίδιος επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Χ ότι είναι «σώος και αβλαβής», παρά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο.

Ο Τέντρος, ο οποίος βρισκόταν στη Σαναά για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση κρατουμένων μελών προσωπικού του ΟΗΕ και να αξιολογήσει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, ανέφερε ότι η αποστολή του ολοκληρώθηκε πριν από την επίθεση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναχώρησή του, το αεροδρόμιο δέχτηκε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η αίθουσα αναχωρήσεων και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ ένα μέλος του πληρώματος του αεροπλάνου τραυματίστηκε. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Η επίθεση προκάλεσε επιπλέον καθυστερήσεις στην αναχώρηση του Τέντρος και των συναδέλφων του από την Υεμένη, καθώς απαιτείται η αποκατάσταση των ζημιών στο αεροδρόμιο για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Kαταδικάζουν Ιράν και Χαμάς

Το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι, χαρακτήρισε τις επιδρομές «έγκλημα» και τις καταδίκασε ως παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές στρέφονται κατά του «ηρωικού λαού της Υεμένης», ο οποίος στηρίζει, σύμφωνα με το Ιράν, την παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στη «γενοκτονία» και την «κατοχή» από το Ισραήλ.

Παράλληλα, η Χαμάς, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ως «βάναυση τρομοκρατική ενέργεια». Σε ανακοίνωσή της, το κίνημα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποιεί αμάχους και πολιτικές υποδομές, όπως το αεροδρόμιο της Σαναά και το λιμάνι Χοντέιντα. Η Χαμάς ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί συνέχεια της «τρομοκρατίας» που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση κατά των Παλαιστινίων και άλλων λαών της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: