Βρετανία: Η υπουργός Οικονομικών υπόσχεται να μην αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους
- 19/04/2025, 13:30
- SHARE

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανιάς Ρέιτσελ Ριβς υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους στον φθινοπωρινό προϋπολογισμό της, απομακρύνοντας τις εικασίες ότι ο υπουργός Οικονομικών θα αυξήσει τις εισφορές για να υπερασπιστεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν μας ενδιαφέρει ένας φόρος πλούτου», δήλωσε η Ριβς σε συνέντευξή της στην Telegraph το Σάββατο. «Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνεις τους εργαζόμενους να είναι καλύτερα και εξασφαλίζεις καλύτερα δημόσια οικονομικά».
Αυτή η υπόσχεση περιλαμβάνει τον φόρο κεφαλαιακών κερδών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αυξήθηκε τελευταία φορά το φθινόπωρο. «Νομίζω ότι έχουμε τη σωστή ισορροπία εκεί», δήλωσε στην εφημερίδα.
Η Ριβς δεσμεύτηκε επίσης να μην αναπτύξει μια έκτακτη ρήξη στους δημοσιονομικούς κανόνες για τον δανεισμό που θα επέτρεπε μια προσωρινή παύση, σχόλια που μπορεί να προκαλέσουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να δεχτούν ένα ακόμη χτύπημα.
Η υπουργός έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να περιορίσει τις εικασίες για νέα αύξηση της φορολογίας, καθώς παραμένει σταθερή στον κανόνα της ότι η φορολογία πρέπει να χρηματοδοτεί τις καθημερινές δαπάνες.
Από τότε που προχώρησε στην αποκατάσταση του δημοσιονομικού της μαξιλαριού σε 9,9 δισεκατομμύρια λίρες (13,1 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Μάρτιο, οι κινήσεις της αγοράς έχουν μειώσει το περιθώριό της και η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη εν μέσω του εμπορικού πολέμου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω αυτό το μαξιλάρι.
Η Ριβς πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και θα πιέσει για μια εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συνομίλησε με τον Τραμπ την Παρασκευή για θέματα όπως το εμπόριο, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στο ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο και τη σημασία της προστασίας του εθνικού συμφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Είναι πιθανό να απορρίψει τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να περιορίσει τις συναλλαγές με την Κίνα, λέγοντας στην Telegraph ότι θα ήταν «πολύ ανόητο» να κόψει τους δεσμούς με την ασιατική χώρα.
Προσέφερε επίσης υποστήριξη στην προτεινόμενη αρχική δημόσια προσφορά της Shein στο Λονδίνο, παρά τις ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της κινεζικής εταιρείας γρήγορης μόδας, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να καλωσορίσει νέες εισαγωγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Οι εξαγορές επιχειρήσεων αναδιαμορφώνονται από τους δασμούς του Τραμπ
- Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης δεν μπορούν να βρουν το ταλέντο για να διαχειριστεί την περιουσία τους
Πηγή: Bloomberg.com