Βρετανία: Η Royal Bank of Scotland τα «μαζεύει» και φεύγει
- 03/02/2017, 10:17
- SHARE
Άλλος ένα τραπεζικός κολοσσός εγκαταλείπει τη Βρετανία για τα «μάτια» μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Τα σχέδια «μετακόμισης» σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες και τράπεζες. Αυτή τη φορά η Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του βρετανικού κράτους, αποκαλύπτει ότι θα επιλέξει το Δουβλίνο ως τη νέα βάση της στην Ε.Ε.
Μια ημέρα πριν την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Nτέιβιντ Ντέιβις, η RBS ανήγγειλε ότι θα επηρεαστούν μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, η Barclays και η Lloyds Banking Group έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο Δουβλίνο και τη Φρανκφούρτη, ενώ προβλέπεται γενικότερα οι ξένες τράπεζες του Λονδίνου να μετακινήσουν προσωπικό χιλιάδων ατόμων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν καθυστέρησαν να προγραμματίσουν την «επόμενη ημέρα» από τότε που κατέστη σαφές πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να καταλήξει σε ένα «σκληρό» Brexit, ωστόσο δεν ανέμεναν τη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης Μέι.
Κύριος στόχος των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών είναι πλέον να διατηρήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε., αλλά και να έχουν τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από το Σίτι του Λονδίνου. Στο μεταξύ, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης –η UBS και η HSBC– δρομολογούν τη μεταφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της UBS Αξελ Βέμπερ δήλωσε τον Ιανουάριο πως από το Brexit θα επηρεαστούν 1.000 από τις 5.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος στο Σίτι του Λονδίνου.
Με άρθρο της η Handelsblatt, υποστήριξε ότι η Goldman Sachs σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού δυναμικού στο Λονδίνο και τη μετακίνηση στελεχών στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη.
Παρόμοιες κινήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και από άλλες εταιρείες που έχουν σήμερα έντονη παρουσία στο Σίτι του Λονδίνου και γενικά στη βρετανική οικονομία.
Διαβάστε επίσης: Bank – Exit: Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες εγκαταλείπουν το Λονδίνο