Βρετανία: Ο Σούνακ αποχωρεί από τους Τόρις μετά τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές

Βρετανία: Ο Σούνακ αποχωρεί από τους Τόρις μετά τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές
epa10263147 Former British Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak leaves the Conservative Central Office after it was announced by the Chair of the 1922 Committee that he will become the new leader of the Conservative Party in London, Britain, 24 October 2022. Sunak will succeed Liz Truss as prime minister, after rival candidate Mordaunt withdrew from the party leadership contest. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευση σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Σούνακ.

Την απόφαση του να αποχωρήσει από την ηγεσία των Συντηρητικών (Τόρις) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ρίσι Σούνακ, στον απόηχο της βαριάς ήττας που γνώρισε το κόμμα του από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ στις εκλογές της Πέμπτης.

Μιλώντας έξω από το νούμερο 10 της οδού Ντάουνιγκ Στριτ στο Λονδίνο, ο Σούνακ ανέφερε πως αποχωρεί από την πρωθυπουργία αλλά και από την ηγεσία των Τόρις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα παραμείνει μεταβατικός επικεφαλής των Τόρις μέχρι να επιλεγεί ο διαδόχος του στο κόμμα.

«Άκουσα την οργή σας, την απογοήτευση σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Σούνακ.

Ο ίδιος θα πάει στον βασιλιά Κάρολο για να του ανακοινώσει την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του, οι Συντηρητικοί, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη αποστολή, αλλά στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει και η δική σας κρίση είναι η μοναδική που μετρά», ανέφερε ο Σούνακ.

Η εσωκομματική μάχη

Το Reuters μίλησε με 20 πολιτικούς, μέλη του κόμματος και στρατηγικούς αναλυτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η παραίτηση του Σουνάκ από την ηγεσία των Συντηρητικών θα πυροδοτήσει μια μάχη μεταξύ των θεσμών που στηρίζουν το κόμμα – με τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, τους οικονομικούς υποστηρικτές, τις δεξαμενές σκέψης και τα ηχηρά μέλη να θέλουν να έχουν λόγο.

Το αποτέλεσμα θα βοηθήσει να καθοριστεί αν ένα κόμμα που κυβερνά τη Βρετανία μόνο του ή σε συνασπισμό για περίπου 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το 1834 μπορεί να ανασυγκροτηθεί από μια πολύ μειωμένη κατάσταση.

Ένας βετεράνος πρώην νομοθέτης των Συντηρητικών προέβλεψε ένα «λουτρό αίματος» καθώς το κόμμα αναζητούσε νέα κατεύθυνση και ξεκινούσε τη χάραξη του δρόμου για την επιστροφή του στην εξουσία.

«Το κόμμα θα υποστεί ένα είδος νευρικής κατάρρευσης, η οποία θα συνεχιστεί για λίγο καιρό. Και στη συνέχεια θα είναι απαραίτητο να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός» δήλωσε ο πρώην νομοθέτης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Αρκετοί νομοθέτες αναμένεται να διεκδικήσουν την αντικατάσταση του Σούνακ, ανέφεραν οι κομματικές πηγές, με τη δεξιά πτέρυγα να είναι πιθανό να προωθήσει δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών, γνωστές για τη σκληρή γραμμή τους στο μεταναστευτικό – την Πρίτι Πατέλ και τη Σουέλα Μπρέιβερμαν – καθώς και την πρώην υπουργό Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, η οποία ανακηρύχθηκε υπουργός της χρονιάς από τον ιστότοπο ConservativeHome το 2023, αφού πήρε σθεναρή θέση σε θέματα τρανς.

Οι πηγές του κόμματος δήλωσαν ότι κεντρώοι υποψήφιοι προετοιμάζουν επίσης εκστρατείες, με τους Τζέιμς Κλίβερλι και Τομ Τούντενχατ, υπουργούς Εσωτερικών και Ασφάλειας υπό τον Σουνάκ αντίστοιχα, να κατονομάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι.

Δείχνοντας τις πιθανές διαφωνίες που θα ακολουθήσουν, τρεις Συντηρητικοί αμφισβήτησαν τα δεξιά διαπιστευτήρια του Ρόμπερτ Τζένρικ, πρώην υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει την υποστήριξή του, αφού προηγουμένως είχε υιοθετήσει πιο κεντρώες θέσεις.

Η Πένι Μόρνταουντ, μια κεντρώα που ήταν επικεφαλής του Σουνάκ στη Βουλή των Κοινοτήτων, είχε επίσης συμβουλευτεί συναδέλφους της σχετικά με τις πιθανότητές της, αλλά έχασε την έδρα της από τους Εργατικούς. Αποδεχόμενη την ήττα της, προειδοποίησε τους Συντηρητικούς να μη μιλούν σε «ένα ολοένα και μικρότερο κομμάτι του εαυτού μας» καθώς προσπαθούν να ανανεώσουν το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: