Βρετανία: Οι υποσχέσεις Στάρμερ για οικονομική ανάπτυξη και η αντίδραση των αγορών

Βρετανία: Οι υποσχέσεις Στάρμερ για οικονομική ανάπτυξη και η αντίδραση των αγορών
A view of the Palace of Westminster with Big Ben a day before General Election, in London, Great Britain on Jult 3, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η νέα κυβέρνηση Στάρμερ υπόσχεται να μειώσει την πολιτική αστάθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας σταθερότητα που οι εταιρείες και οι επενδυτές χρειάζονται για να προβλέπουν τις πολιτικές αλλαγές.

Η ανάδειξη του Κιρ Στάρμερ ως πρωθυπουργού της Βρετανίας σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές αλλαγές από την εποχή του Brexit. Με διαφορά 291 εδρών από τους Συντηρητικούς, η νίκη των Εργατικών είναι μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ το 1997, οδηγώντας σε νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας θα κληθεί να μειώσει την πολιτική αστάθεια της χώρας, βοηθώντας τις εταιρείες και τους επενδυτές να προβλέψουν τις πολιτικές αλλαγές, αναφέρει ο Αζάντ Ζανγκάνα, Senior European Economist & Strategist της Schroders.

Η άνοδος του δεξιού κόμματος Reform UK επέφερε σημαντικό πλήγμα στους Συντηρητικούς, με αποτέλεσμα να χάσουν πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών τους. Η αδυναμία συνεργασίας των δύο κομμάτων της δεξιάς έδωσε την ευκαιρία στους Εργατικούς να κυριαρχήσουν, επιτρέποντας στον Στάρμερ να προετοιμάζεται για την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πολιτική Σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη

Η νέα κυβέρνηση φέρνει υποσχέσεις πολιτικής σταθερότητας που λείπει από το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια. Η οικονομική στρατηγική της Εργατικής Κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της οικονομίας και την παροχή ασφάλειας και σταθερότητας, απαραίτητες προϋποθέσεις για τους επενδυτές. Οι προκλήσεις, ωστόσο, είναι πολλές, με τη γήρανση του πληθυσμού και τις εμπορικές σχέσεις να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιονομική πολιτική και φορολογικές προκλήσεις

Η νέα Υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, σχεδιάζει να εξαιρέσει τις δημόσιες επενδύσεις από τους κανόνες δανεισμού, υποδηλώνοντας αυξημένο δανεισμό για επενδύσεις. Παράλληλα, υπάρχει η αναμενόμενη αύξηση ορισμένων φόρων, παρά την υπόσχεση για πάγωμα των ατομικών φόρων.

Αντίδραση των αγορών και προοπτικές

Η αλλαγή της κυβέρνησης ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, με αποτέλεσμα μικρή ή μηδενική αντίδραση από τις αγορές. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να συνεχίσει τη δημόσια συζήτηση για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, πιθανώς από τον Αύγουστο και μετά, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: