Βρετανία: Στέλεχος της BoΕ αναμένει πως οι μισθολογικές πιέσεις θα συνεχιστούν για χρόνια

Βρετανία: Στέλεχος της BoΕ αναμένει πως οι μισθολογικές πιέσεις θα συνεχιστούν για χρόνια
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ορισμένες επιχειρήσεις επίσης θα επιδιώξουν να ταιριάξουν με τις προηγούμενες αυξήσεις τιμών των ανταγωνιστών τους.

Η Κάθριν Μαν, εξωτερικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), ανέφερε πως οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών πρόκειται να αυξηθούν και πάλι και ότι οι μισθολογικές πιέσεις στην οικονομία μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διαλυθούν.

«Υπάρχει μια ανοδική ράση τόσο στη διαδικασία καθορισμού των μισθών όσο και στη διαδικασία των τιμών και μπορεί κάλλιστα να είναι διαρθρωτική, αφού δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολύ υψηλού πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η ανερχόμενη τάση θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να εξαλειφθεί», πρόσθεσε στο podcast των Financial Times.

Ο βρετανικός πληθωρισμός επέστρεψε στο στόχο του 2% τον Μάιο, αλλά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι πιθανό να δείξουν ότι αυξήθηκε και πάλι πάνω από αυτόν στο 2,3% και η BoE έχει προβλέψει ότι θα φθάσει περίπου στο 2,75% αργότερα φέτος, καθώς η επίδραση της περσινής πτώσης των τιμών της ενέργειας εξασθενεί.

Η Μαν δήλωσε ότι βλέπει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς από το γεγονός ότι οι μισθοί αυξήθηκαν ταχύτερα για τους χαμηλότερα αμειβόμενους, συμπιέζοντας τις μισθολογικές κλίμακες και δημιουργώντας μια πιθανή απαίτηση τα επόμενα χρόνια από τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους να αποκατασταθεί η πριμοδότηση των αποδοχών που απολάμβαναν προηγουμένως.

Η νέα κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον στόχο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης -που επιτεύχθηκε πέρυσι- να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό στα δύο τρίτα των μέσων αποδοχών, έναν από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Ορισμένες επιχειρήσεις επίσης θα επιδιώξουν να ταιριάξουν με τις προηγούμενες αυξήσεις τιμών των ανταγωνιστών τους και η σταθερή ζήτηση σημαίνει επίσης ότι θα αισθάνονται λιγότερη πίεση να μετακυλήσουν την εξοικονόμηση κόστους από την πρόσφατη ενίσχυση της στερλίνας, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα από το Chartered Institute of Personnel and Development έδειξαν ότι οι εργοδότες ανέμεναν να αυξήσουν τους μισθούς τους κατά 3% το επόμενο έτος, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων δύο ετών και κάτω από το 4,1% σε παρόμοια έρευνα της BoE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com