«Θανάσιμη» τετράδα για τη Βρετανία του Στάρμερ οι Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία

«Θανάσιμη» τετράδα για τη Βρετανία του Στάρμερ οι Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία
epa09182480 Britain's Opposition Labour Party Leader Kier Starmer leaves house in north London, Britain, 07 May 2021. Britons voted on 06 May 2021 in local and mayoral elections. Boris Johnson's Conservative party have won a majority in the constituency of Hartlepool in the traditional Labour stronghold. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Στάρμερ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ.

Η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία σκοπεύει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση όρισε την Τρίτη τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της αναθεώρησης των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα υποβάλει έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο οποίος διηύθυνε το ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμες, δεδομένου του επιπέδου της απειλής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα θανάσιμο κουαρτέτο εθνών που συνεργάζονται όλο και περισσότερο και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ που συναντήθηκε με τόση επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο κουαρτέτο καθώς και τα άλλα προβλήματα», δήλωσε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Στάρμερ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, αν και δεν έχει ακόμη πει πότε θα συμβεί αυτό.

Ξεκινώντας την επανεξέταση, ο Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις ένοπλες δυνάμεις «κούφιες», δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει υπεύθυνα τις δαπάνες για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Ο Ρόμπερτσον υποστήριξε πως «η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον κατέστησε απολύτως σαφές ότι η πρόκληση της Κίνας ήταν κάτι που έπρεπε να ληφθεί πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη».

Η Φιόνα Χιλ, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής, θα επιβλέπει επίσης την επανεξέταση, μαζί με τον απόστρατο αξιωματικό του βρετανικού στρατού, στρατηγό Ρίτσαρντ Μπάρονς, ο οποίος ήταν πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com