Βρετανία: Το οικονομικό σχέδιο του Στάρμερ για τόνωση της ανάπτυξης

Βρετανία: Το οικονομικό σχέδιο του Στάρμερ για τόνωση της ανάπτυξης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση των Εργατικών δίνει περισσότερες εξουσίες στους δημάρχους των μητροπολιτικών περιοχών και στις τοπικές συνδυασμένες αρχές.

Η νέα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η διαδικασία παράδοσης κρίσιμων υποδομών θα εξορθολογιστεί και ότι θα δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στους τοπικούς ηγέτες στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης αναθεώρησης του οικονομικού σχεδιασμού με στόχο την απελευθέρωση της ανάπτυξης.

Ο Στάρμερ έχει καταστήσει την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης της Βρετανίας έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης μετά τη νίκη της στις εκλογές της 4ης Ιουλίου και έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει, αντί να εμποδίσει, νέες κατοικίες και υποδομές.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο προτεινόμενος νέος νόμος περί σχεδιασμού θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και ότι η τοπική συναίνεση θα μπορεί να διαμορφώνει μόνο το πώς, και όχι το αν, θα κατασκευαστούν νέα έργα.

«Οι υπουργοί μου θα κάνουν τη Βρετανία να χτίσει, μεταξύ άλλων μέσω της μεταρρύθμισης του σχεδιασμού, καθώς επιδιώκουν να επιταχύνουν την παροχή υποδομών και κατοικιών υψηλής ποιότητας» ο βασιλιάς Κάρολος καθώς διάβαζε τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για τον προγραμματισμό και τις υποδομές θα επιταχύνει τις αναβαθμίσεις του εθνικού δικτύου, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες γύρω από τα μεγάλα νέα έργα υποδομής και θα μεταρρυθμίσει τους κανόνες αποζημίωσης αναγκαστικής αγοράς για να εμποδίσει τις «υπερβολικές» πληρωμές, δήλωσε η κυβέρνηση.

Σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την ικανότητα των τοπικών αρχών σχεδιασμού.

Σε μια ξεχωριστή πρόταση νόμου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο για την αποκέντρωση στην Αγγλία, δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους δημάρχους των μητροπολιτικών περιοχών και στις τοπικές συνδυασμένες αρχές.

Στους τοπικούς ηγέτες θα δοθούν εξουσίες σχετικά με τον προγραμματισμό, τα δίκτυα μεταφορών και τις θέσεις εργασίας, καθώς και η καθιέρωση μιας ταχύτερης διαδικασίας ώστε περισσότερες περιφέρειες να είναι σε θέση να κάνουν χρήση των εν λόγω εξουσιών.

«Η κυβέρνησή μου πιστεύει ότι η μεγαλύτερη αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύγχρονης δυναμικής οικονομίας και αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Θα εισαχθεί νομοθεσία για να δοθούν νέες εξουσίες στους δημάρχους των μετρό και στις συνδυασμένες αρχές. Αυτό θα στηρίξει τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης που αποφέρουν οικονομικό όφελος στις κοινότητες» σημείωσε ο Κάρολος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com