Βρετανία: Οι προτεραιότητες των Εργατικών στην οικονομία – Τι θα αλλάξει στις σχέσεις με την ΕΕ

Βρετανία: Οι προτεραιότητες των Εργατικών στην οικονομία – Τι θα αλλάξει στις σχέσεις με την ΕΕ
Photo: pixabay.com
Οι Εργατικοί υπόσχονται σημαντικές αλλαγές στη Βρετανία, από την οικονομική πολιτική έως τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια σαρωτική νίκη των Εργατικών αναμένεται στις αυριανές γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Eurasia Group, καθώς το κόμμα προηγείται κατά 15 έως 25 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις. Αυτό θα μεταφραστεί σε πλειοψηφία περίπου 100 και πλέον εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, δίνοντας στον ηγέτη του κόμματος την ελευθερία κινήσεων που χρειάζεται για να προωθήσει την ατζέντα των Εργατικών.

Οι οικονομικές προτεραιότητες του κόμματος περιλαμβάνουν ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα περιορίζει τις δαπάνες ενώ θα στηρίζει τις επενδύσεις και τις πολιτικές για τη βιομηχανία. Μια κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται να κάνει, παράλληλα, προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας την αναβάθμιση των εμπορικών διευθετήσεων μετά το Brexit. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας τελωνειακής ένωσης και μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά μέσα στην πρώτη θητεία τους.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι σημαντικές. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζεται με χαμηλή ανάπτυξη, η οποία αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας. Το Brexit, η πανδημία και το σοκ των τιμών της ενέργειας επιβάρυναν τις επιχειρηματικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης εξασθενήσει από το 2020, με τον όγκο του εμπορίου να μειώνεται.

Το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος περιστρέφεται γύρω από πέντε αποστολές: αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, μετατροπή της Βρετανίας σε “υπερδύναμη” καθαρής ενέργειας, μείωση της εγκληματικότητας, μεταρρύθμιση των συστημάτων παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης και δημιουργία ενός “NHS κατάλληλου για το μέλλον”. Οι Εργατικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Πλούτου με κεφάλαιο 7,3 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για την ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια, καθώς και τη δημιουργία της δημόσιας εταιρείας “Great British Energy” για την προμήθεια καθαρής ενέργειας.

Παρά την αλλαγή εξουσίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει συνετή οικονομική πολιτική. Το δημοσιονομικό σχέδιο των Εργατικών περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από αυξημένα έσοδα. Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στόχο πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναθέρμανση στις σχέσεις με την ΕΕ;

Οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η Βρετανία μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, λέει το CNBC. Οι Εργατικοί λένε ότι δεν θα επιχειρήσουν να επανέλθουν στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, αλλά θέλουν να μειώσουν τους εμπορικούς περιορισμούς και να χαλαρώσουν τους ελέγχους στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Η επιφυλακτικότητα των Εργατικών να προβάλουν το πιθανό μετεκλογικό τους σχέδιο έναντι της ΕΕ οφείλεται στην προθυμία τους να στοχεύσουν στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Συντηρητικών.

Ενώ οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις σχέσεις με την ΕΕ, οι αναλυτές λένε ότι το μπλοκ δύσκολα θα κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ έχει τα δικά της προβλήματα, όπως η άνοδος των ακροδεξιών κυβερνήσεων, οι τεταμένες σχέσεις εντός της Ένωσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ματ Μπιτς, διευθυντής του Κέντρου Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Hull, δήλωσε ότι ο Κιρ Στάρμερ θα επιδιώξει μια προσέγγιση με την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί προδοσία της δημοκρατικής ψήφου για την αποχώρηση από την Ένωση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βρετανία μπορεί να διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: