Βρέθηκε κλεμμένο αντίγραφο διάσημου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι
- 21/01/2021, 20:00
- SHARE
Η αστυνομία της Νάπολης βρήκε ένα κλεμμένο αντίγραφο του διάσημου πίνακα Salvator Mundi, που το μουσείο δεν είχε καταλάβει ότι έλειπε.
Η ιταλική αστυνομία εντόπισε αντίγραφο του πίνακα Salvator Mundi του Λεονάρντο Νταβίντσι, ηλικίας 500 ετών, σε διαμέρισμα στη Νάπολη. Όταν όμως επέστρεψε τον πίνακα στο μουσείο στο οποίο ανήκε, ενημερώθηκε ότι το προσωπικό δεν… γνώριζε για την κλοπή.
Το βράδυ της Δευτέρας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 36ψρονο ιδιοκτήτη διαμερίσματος, με την υποψία ότι λειτουργούσε ως κλεπταποδόχος. Εκεί βρήκαν και τον πίνακα, κρυμμένο σε ένα ντουλάπι στο δωμάτιό του.
Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να δίνει την ευλογία του, με το χέρι του υψωμένο, ενώ παράλληλα κρατά μια κρυστάλλινη σφαίρα και ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Doma της Νάπολης.
Πρόκειται για αντίγραφο του αυθεντικού έργου, το οποίο το 2017 έσπασε το ρεκόρ του ακριβότερου πίνακα που πωλήθηκε ποτέ, αγγίζοντας τα $450 εκατ. σε δημοπρασία του Οίκου Chistie’s.
Όμως το μουσείο παραμένει κλειστό εδώ και μήνες εξαιτίας των περιορισμών κατά της πανδημίας και κανείς δεν δήλωσε την απώλειά του.
«Ο πίνακας εντοπίστηκε την Κυριακή εξαιτίας μιας εξαιρετικής και προσεκτικής επιχείρησης της αστυνομίας», δήλωσε ο εισαγγελέας της Νάπολης, Τζιοβάνι Μελίλο.
«Δεν είχε προηγηθεί καταγγελία για το ζήτημα και στην πραγματικότητα ήμασταν εμείς που ήρθαμε επαφή με το μουσείο, που δεν γνώριζε για την απώλεια που είχε υποστεί, αφού το δωμάτιο όπου φυλάσσεται ο πίνακας παραμένει κλειστό εδώ και τρεις μήνες».
Το αντίγραφο πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Τζιάκομο Αλιμπράντι και χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα.
Πλέον η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες κλοπής του, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις διάρρηξης, εξηγεί ο Μελίλο,
«Όποιος πήρε τον πίνακα τον ήθελε και το πιθανότερο είναι ότι η κλοπή είναι προϊόν παραγγελίας εκ μέρους κάποιον οργανισμό που δραστηριοποιείται στο διεθνές παράνομο εμπόριο τέχνης», κατέληξε.
Ο πίνακας Salvator Mundi δεν έχει διατεθεί ποτέ στο κοινό από την αγορά του και έπειτα, με ορισμένους ειδικούς να αμφισβητούν την αυθεντικότητά του.