Βusiness Monitor: «Kλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας η επένδυση στους Έλληνες της διασποράς

Βusiness Monitor: «Kλειδί» για την ανάπτυξη της οικονομίας η επένδυση στους Έλληνες της διασποράς
Bασικό θέμα η «μεγάλη φυγή» των Ελλήνων στο εξωτερικό και πώς μπορεί να αναστραφεί το φαινόμενο – Στην εκπομπή συμμετείχαν ο Γιώργος Τσαρούχας της Dialectica, οι Γιώργος Νικολετάκης και Ελίνα Μπαζίνας της 100mentors και η CEO του iMedD, Άννα Μπουσδούκου.

Στο φαινόμενο του Brain Drain, δηλαδή της μαζικής φυγής νέων κυρίως επιστημόνων στο εξωτερικό, ήταν αφιερωμένη η σημερινή εκπομπή του Business Monitor στο Radio 24/7 στους 88,6, με τον Τάσο Ζάχο Editor in Chief του FortuneGreece.com.

Η Ιωάννα Λουλούδη, Δημοσιογράφος και Editor at Large του Fortune, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που δείχνουν τι έχει συμβεί από το 2008, όταν και ξέσπασε η κρίση, μέχρι και σήμερα. Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε το YouGov για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) και δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, το «Brain Drain» θεωρείται σήμερα από την πλειοψηφία των Ελλήνων ως το πιο ανησυχητικό φαινόμενο για τη χώρα – περισσότερο και από το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ακούστε όλη την εκπομπή εδω:

Οι Έλληνες εμφανίζονται στην έκτη θέση των Ευρωπαίων πολιτών που ανησυχούν για το Brain Drain, μετά τους Ρουμάνους, τους Ούγγρους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Πολωνούς. Μάλιστα, πάνω από το 50% των  Ελλήνων φέρεται να ζητά τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η διαρροή του παραγωγικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα πιο επίκαιρα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι μεταξύ 2008 και 2016 μετανάστευσαν 427.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέα και υψηλής μόρφωσης: πάνω από τα 3/4 πτυχιούχοι πανεπιστημίου, εκ των οποίων το 53% κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 8% διδακτορικού τίτλου.

Σε πρόσφατη έρευνα της ICAP σε Έλληνες που έφυγαν και εργάζονται πλέον στο εξωτερικό, 4 στους 10 απάντησαν ότι δεν σκέφτονται να γυρίσουν πίσω, δίνοντας ως σημαντικότερο λόγο την έλλειψη αξιοκρατίας/διαφάνειας (44%) και την αβεβαιότητα/ οικονομική κρίση (36%).

Ένας στους δύο συμμετέχοντες δήλωσε ότι θα επέστρεφε εάν είχε τα ίδια ή καλύτερα έσοδα με αυτά που έχει στο εξωτερικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ως λόγο ενδεχόμενης επιστροφής τους την οικογένειά τους, το κλίμα και τον τρόπο ζωής, τη βελτίωση της οικονομίας και την αναγνώριση της εργασιακής εμπειρίας που συγκέντρωσαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, 19% είναι μηχανικοί, 12% απασχολούνται στον κλάδο της πληροφορικής και 35% στην οικονομία, τη διοίκηση και το marketing.

Για να μπει τροχοπέδη σε αυτή την αιμορραγία, απαιτείται η επένδυση της χώρας μας στην έρευνα και την καινοτομία, η σύμπραξη δημόσιο και ιδιωτικού τομέα, η σύνδεση εταιρειών με νεοφυείες επιχειρήσεις, καθώς και η επένδυση στους Έλληνες της διασποράς. Μάλιστα η επένδυση σε Έλληνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μοιάζει με «κρυμμένο θησαυρό» και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα πιο παραγωγική, δημιουργική και εξωστρεφής.

«Το brain drain είναι brain gain για τους ανθρώπους που φεύγουν. Είναι μία απαραίτητη εποικοδομητική ‘εκπαίδευση’. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο κάποιοι από αυτούς θα ξαναγυρίσουν και θα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, διότι έχουν μία αίσθηση του τί είναι κανονικό, χωρίς στρεβλώσεις», επισημαίνει ο διακεκριμένος Διευθυντής Πληροφορικής στο ερευνητικό εργαστήριο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Μιχάλης Μπλέτσας.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ

Eταιρείες που «διψούν» για ελληνικό ταλέντο

Ο Γιώργος Τσαρούχας, Managing Director της Dialectica, βρέθηκε στο στούντιο της εκπομπής και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η εταιρεία του, η οποία αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στον χώρο του business networking, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Λονδίνο.

«Διαθέτουμε ένα πάρα πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, με επιστήμονες που αποφοίτησαν από το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ και γενικά από τις καλύτερες σχολές της Ελλάδας. Έχουμε, επίσης εργαζόμενους από πολύ καλά αγγλικά πανεπιστήμια, όπως το Cambridge, το Imperial, το Harvard και την Οξφόρδη. Παράλληλα, βέβαια, ψάχνουμε και για καινούργιους ανθρώπους, καθώς ο επιχειρηματικός μας σχεδιασμός “κοιτάζει” και προς άλλες αγορές, όπως αυτές της Ασίας και της Αμερικής, ώστε να επεκταθούμε περαιτέρω. Με τα γραφεία μας στην Αθήνα και το Λονδίνο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά οι βλέψεις μας είναι και προς τις αγορές της Ασίας, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη και της Αμερικής που είναι επίσης πολύ μεγάλες. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε περίπου ακόμη 250 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 100 στην Ελλάδα» ανέφερε σχετικά.

Η Dialectica είναι μια πλατφόρμα διάχυσης γνώσης και πληροφοριών που συνδέει κορυφαίους παγκοσμίως θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς σε κάθε επιχειρηματικό τομέα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. H ελληνική εταιρεία «κρύβεται» πίσω από σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, για τις οποίες διαβάζουμε σε μεγάλη διεθνή ΜΜΕ.

«Το εξωτερικό δεν αποτελεί την «γη της επαγγελίας» όπως πολλοί πιστεύουν. Εμείς δουλεύουμε με 100% πρότυπα εταιρειών του εξωτερικού, με πολύ μεγάλη διαφάνεια και αξιοκρατία. Όλα τα project της Dialectica, καθώς και οι πελάτες μας είναι στο εξωτερικό. Η γλώσσα συνεννόησης είναι τα αγγλικά και στο γραφείο στην Αθήνα δεν εργάζονται μόνο Έλληνες. Το ανθρώπινο δυναμικό μας αποτελείται από Γάλλους, Βρετανούς, Αμερικανούς, ενώ πολύ πρόσφατα εντάξαμε στο δυναμικό μας ένα παιδί από την Γκάνα. Ας μου επιτραπεί να πω ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και η πιθανότητα οι απόφοιτοι τους να διαθέτουν μία επιχειρηματική λογική, δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη στην χώρα μας» πρόσθεσε ο Γιώργος Τσαρούχας.

Όσον αφορά στα soft skills που πρέπει να έχει ένας νέος εργαζόμενος για να βρει δουλειά στην αγορά εργασίας σήμερα, ανέφερε: «Ένας νέος πρέπει να διαθέτει ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Μετά για εμένα έρχεται η ομαδικότητα, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα υστερεί, η δυνατότητα να λύσεις προβλήματα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες. Γενικότερα αυτό που διαπιστώνω είναι ότι τα soft skills παίζουν και θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο».

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω της τεχνολογίας

Στην εκπομπή μίλησαν και οι Γιώργος Νικολετάκης και Ελίνα Μπαζίνας, συνιδρυτές της πλατφόρμας 100mentors. Η δική τους πλατφόρμα ενώνει τα πιο λαμπρά μυαλά του πλανήτη με τους νέους που χρειάζονται δυνατούς… μέντορες. Μετρά ήδη περισσότερους από 25.000 εγγεγραμένους μαθητές και πάνω από 5.500 μέντορες από το Harvard και τη NASA μέχρι το CERN.

«Ο σκοπός και η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε τους νέους, όπου και αν βρίσκονται, ώστε να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους περισσότερο συνειδητοποιημένα. Στην πλατφόρμα μας, τα σχoλεία με τα οποία συνεργαζόμαστε φέρνουν τους μαθητές τους σε επαφή με μέντορες, οι οποίοι απαντούν στις ερωτήσεις που τους κάνουν τα ίδια τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε τάξεις και αίθουσες πανεπιστημίων σε 32 χώρες και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για τους μέντορές μας, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Η δραστηριότητά μας σχετίζεται και με θέματα όπως το Brain Drain, για το πώς δηλαδή αναδεικνύεις πρότυπα, από οργανισμούς όπως η NASA μέχρι ανθρώπους της εργασίας από διάφορους κλάδους και στελέχη εταιρειών, ανθρώπους δηλαδή που προσφέρουν στην τοπική οικονομία. Εκεί λοιπόν είναι το πεδίο δράσης μας και θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε έναν σημαντικό ρόλο» αναφέρει ο Γιώργος Νικολετάκης CEO της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι αυτό που κάνουμε και θέλουμε να δείξουμε μέσα από την πλατφόρμα μας, είναι το πώς τα παιδιά από την μικρή ηλικία μπορούν να αποκτήσουν, μέσα από το μάθημα, αληθινές εμπειρίες ζωής. Εκτός, δηλαδή, από τις γνώσεις που αποκομίζει το παιδί από τα βιβλία, πρέπει να κατανοήσει αυτά που διδάσκονται μέσα στην τάξη και πώς μπορεί να τα εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή ή μέσα σε μια δουλειά, και κατά συνέπεια να προσφέρει στην οικονομία. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μας επηρεάζουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Αυτό θέλουμε να περάσουμε και στα παιδιά. Να έχουν διαφορετικές οπτικές για ό,τι βλέπουν και κάνουν» αναφέρει η Ελίνα Μπαζίνας, Head of Business Development.