«Vymorozka»: Η «δυσκόλοτερη δουλειά στον κόσμο» στους -50 βαθμούς Κελσίου

«Vymorozka»: Η «δυσκόλοτερη δουλειά στον κόσμο» στους -50 βαθμούς Κελσίου
Russia, Berdigestiakh, 2021-11-21. Charred trees in the taiga in Dikimdya following the 2021 fires. Photograph by Antoine Boureau / Hans Lucas. Russie, Berdigestiakh, 2021-11-21. Arbres calcines dans la taiga a Dikimdya suite aux incendies de 2021. Photographie par Antoine Boureau / Hans Lucas. (Photo by Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Μια σπαρακτική και κουραστική εργασία που διαρκεί εβδομάδες σε μερικές από τις πιο σκληρές συνθήκες στον κόσμο.

Σε ένα χιονισμένο ναυπηγείο στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, οι εργάτες μοχθούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν για να συντηρήσουν τα ογκώδη πλοία κατά τη διάρκεια του «ζόρικου» χειμώνα της Σιβηρίας.

Η διαδικασία της «vymorozka», που μεταφράζεται περίπου ως «ξεπάγωμα», είναι μια σπαρακτική και κουραστική εργασία που διαρκεί εβδομάδες σε μερικές από τις πιο σκληρές συνθήκες στον κόσμο, με θερμοκρασίες που πέφτουν στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι εργάτες κατεδαφίζουν τον πάγο που περικλείει τα πλοία, αναζητώντας περιοχές που χρειάζονται επισκευή. Τα πλοία ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Γιακούτσκ, στις όχθες του ποταμού Λένα, που αποτελεί την οικονομική αιμοδοσία της Σιβηρίας το καλοκαίρι, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι ντόπιοι στη Γιακουτία, τη μεγαλύτερη σε έκταση δημοκρατία της Ρωσίας, χαρακτηρίζουν την «vymorozka» ως μία από τις δυσκολότερες δουλειές στον κόσμο, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε ότι όλα είναι θέμα προοπτικής.

«Ντύνεσαι σωστά και αυτό είναι όλο. Όταν έρχεσαι σε ένα θερμαινόμενο κτίριο και γδύνεσαι, είναι σαν σάουνα, ανεβαίνει ατμός από πάνω σου», δήλωσε στο Reuters ο εργάτης Μιχαήλ Κλους, 48 ετών, καθώς έκανε ένα διάλειμμα από το να κόβει τον πάγο με ένα αλυσοπρίονο.

«Δεν νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη δουλειά,  υπάρχουν δουλειές ακόμα πιο δύσκολες από αυτή, αλλά είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες δουλειές. Πρέπει να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει, πρέπει να αγαπήσει το κρύο και να δουλέψει σε αυτό» συμπλήρωσε.

Η δουλειά απαιτεί όχι μόνο αντοχή και δύναμη, αλλά και εξαιρετική ακρίβεια.

Οι εργάτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα κόψουν τον πάγο πολύ γρήγορα και δεν θα διαρρήξουν το νερό από κάτω. Αν το κάνουν, το σκαλισμένο σκάμμα μπορεί να βυθιστεί και το έργο να χαθεί.

Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός, τόσο καλύτερα παγώνει ο πάγος και τόσο πιο ομαλή είναι η δουλειά, αν και οι θερμοκρασίες είναι δύσκολες για ορισμένους εργάτες.

«Μερικές φορές, όταν παγώνεις, παίρνεις αρνητικά συναισθήματα από αυτό», δήλωσε ο 22χρονος Αρτιόμ Κόβαλεκ κάτω από ένα παχύ στρώμα παλτών, με μια αξίνα στα γαντοφορεμένα χέρια του.

«Νιώθεις ότι κάνει πολύ κρύο για να δουλέψεις, θέλεις να πας σπίτι, να φας και να χαλαρώσεις, οπότε πρέπει να συγκρατηθείς» συμπλήρωσε ο νεαρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com