Wall Street: Επιφυλακτικές προβλέψεις για το πετρέλαιο – Πιθανή πτώση ακόμα και στα 60 δολάρια

Wall Street: Επιφυλακτικές προβλέψεις για το πετρέλαιο – Πιθανή πτώση ακόμα και στα 60 δολάρια
6666614 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η τιμή του μπρεντ κυμαίνεται στα 81 δολάρια, με μέσο όρο 83 δολαρίων από τις αρχές του έτους.

Οι επενδυτικοί οίκοι της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, υιοθετούν πιο επιφυλακτικές απόψεις για την πορεία των τιμών του πετρελαίου το 2024, καθώς η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται και ο OPEC+ ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική του.

Οι δύο τράπεζες προέβλεψαν ότι οι τιμές του μπρεντ πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs υποβάθμισε την εκτίμησή της στα 77 δολάρια, ενώ η Morgan Stanley προβλέπει ένα εύρος από 75 έως 78 δολάρια. Αμφότερες εκτιμούν ότι η αγορά του πετρελαίου θα παρουσιάσει πλεόνασμα, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται καθοδικά τους επόμενους 12 μήνες.

Η απόφαση του OPEC+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή μπορεί να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στην «στρατηγική πειθαρχία των εκτός OPEC προμηθειών», σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία προειδοποιεί ότι οι τιμές ενδέχεται να πέσουν ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σε διάφορα σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, παραδίδοντας πρόσκαιρα όλα τα κέρδη του για τη χρονιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση των προμηθειών εκτός OPEC+, και τα σχέδια του καρτέλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή. Η στάση του OPEC+ για την αποκατάσταση της παραγωγής μπορεί να αλλάξει τη μέχρι τώρα στρατηγική του να διατηρεί τα μερίδια αγοράς μέσω περιορισμένης προσφοράς.

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι η αγορά αργού πετρελαίου παραμένει σε έλλειμμα, αλλά εκτιμά πως αυτή είναι η πιο «σφιχτή» κατάσταση που θα βιώσει για καιρό. Προβλέπει ότι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η αγορά θα επανέλθει σε ισορροπία, με πλεόνασμα να αναμένεται το 2025.

Η τιμή του μπρεντ κυμαίνεται στα 81 δολάρια, με μέσο όρο 83 δολαρίων από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια σε περίπτωση που η ζήτηση από την Κίνα παραμείνει στάσιμη. Επιπλέον, θα μπορούσαν να πέσουν στα 63 δολάρια αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και στα 61 δολάρια εάν ο OPEC αντιστρέψει πλήρως τις επιπλέον περικοπές παραγωγής έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: