Wall Street: Καταιγίδα στις αγορές από το γενικευμένο sell off – Υπό πίεση οι Big Tech

Wall Street: Καταιγίδα στις αγορές από το γενικευμένο sell off – Υπό πίεση οι Big Tech
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) during morning trading on January 3, 2024, in New York City. Wall Street stocks slumped to start Wednesday with all three major US indices in the red and key names such as Facebook parent Meta Platforms and Nvidia falling. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Για τον S&P 500 ήταν η χειρότερη συνεδρίαση της τελευταίας διετίας.

Η Wall Street βρέθηκε σε δίνη ρευστοποιήσεων τη χθεσινή ημέρα (2/8), καθώς οι επενδυτές κλονίστηκαν από τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις αρνητικές επιδόσεις μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ο πανικός που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την οικονομική ύφεση και την αδυναμία της Τεχνητής Νοημοσύνης να φέρει άμεσα αποτελέσματα, οδήγησε σε μαζική πτώση των μετοχών, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο ζοφερές.

Βαριές απώλειες στους κύριους δείκτες

Η συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street έκλεισε με τους κύριους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, επηρεασμένοι από τη διάχυτη ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -1,51% και έκλεισε στις 39.737,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,84% κλείνοντας στις 5.346,56 μονάδες (η χειρότερη συνεδρίαση της τελευταίας διετίας). Ο Nasdaq, πιο εκτεθειμένος στον τεχνολογικό τομέα, βυθίστηκε κατά -2,43% και έκλεισε στις 16.776,16 μονάδες. Ιδιαίτερα βαριές ήταν οι απώλειες για τον Russell 2000, ο οποίος κατέγραψε πτώση -3,64% στις 2.106,65 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones σημείωσε πτώση -2,10%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά -2,06%, ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες -3,35%, και ο Russell 2000 υποχώρησε κατά -6,73%, δείχνοντας το μέγεθος της κρίσης που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις αγορές.

Απογοητευτικά στοιχεία αγοράς εργασίας

Οι επενδυτές αντέδρασαν έντονα στα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, προστέθηκαν μόλις 114.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 175.000. Η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που την ήθελαν να παραμένει στο 4,1%.

Αυτά τα στοιχεία επιτείνουν τις ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως σε μια στιγμή που η Federal Reserve εξετάζει τις κινήσεις της σχετικά με τα επιτόκια. Η αργοπορημένη αντίδραση της Fed θεωρείται τώρα πιθανότατα μοιραία, με την αγορά να προβλέπει πλέον επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, αρχίζοντας τον ερχόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρό sell off στις μετοχές τεχνολογίας

Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες είχαν οδηγήσει το πρόσφατο ράλι στη Wall Street, υπέστησαν ισχυρό πλήγμα, επηρεασμένες από την αρνητική κριτική για τις στρατηγικές των εταιρειών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Amazon ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις μεγάλες δαπάνες στον τομέα αυτό, κάτι που ανησύχησε την αγορά, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της σε πτώση -8,78%.

Η Intel αντιμετώπισε ακόμα μεγαλύτερη πτώση της τάξης του -26,06%, μετά από δυσοίωνες προβλέψεις πωλήσεων και σχέδια περικοπής θέσεων εργασίας. Η μετοχή της Snap κατέρρευσε κατά -26,93% λόγω της καθοδήγησης που απογοήτευσε την αγορά.

Παράλληλα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Alphabet και Microsoft, είδαν επίσης τις μετοχές τους να υποχωρούν μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, τα οποία απέδειξαν ότι οι τεράστιες επενδύσεις σε Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποδίδουν ακόμα τα αναμενόμενα κέρδη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών μετοχών συρρικνώθηκε κατά περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αβεβαιότητα στις αγορές και αντίδραση της Fed

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με την αγορά να αναμένει την αντίδραση της Federal Reserve. Παρά την προσεκτική στάση του Τζερόμ Πάουελ, η Fed καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγορών για πιο δραστική μείωση των επιτοκίων, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για μια πιθανή ύφεση. Οι προσδοκίες έχουν ήδη διαμορφωθεί για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, καθώς και για περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν πλέον μεγαλύτερες και πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, εφόσον η οικονομία συνεχίσει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: