Wall Street: Θα δούμε και φέτος να επαναλαμβάνεται το «ράλι του Άι Βασίλη»;

Wall Street: Θα δούμε και φέτος να επαναλαμβάνεται το «ράλι του Άι Βασίλη»;
epa08434544 A view of a sign for Wall Street and the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 20 May 2020. The New York Exchange is set to reopen its trading floor next week after being closed since March due to the coronavirus pandemic. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά από ένα υποτονικό καλοκαίρι, αναλυτές αναμένουν νέα εκτόξευση των τιμών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο λίγο πριν κλείσει η χρονιά.

Οι καλοκαιρινοί μήνες συνήθως είναι κακοί για το χρηματιστήριο, και αυτό συμβαίνει και φέτος. Στις αρχές του περασμένου μήνα, οι μετοχές έπεσαν καθώς τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ προκάλεσαν φόβους για ύφεση. Και καθώς άρχισε ο Σεπτέμβριος, ο δείκτης S&P 500 είχε τη χειρότερη εβδομάδα του σε ενάμιση χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, αυτό μας προετοιμάζει για τους τελευταίους μήνες του έτους όπου παραδοσιακά η Wall Street βλέπει μεγάλες ανακάμψεις.

Σύμφωνα με την Bespoke Investment Group, ο Οκτώβριος έχει ιστορικά αποτελέσει το μήνα όπου ξεκινούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο χρηματιστήριο. “Αυτό πρέπει να έχει νόημα διαισθητικά, δεδομένου ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά αδύναμοι μήνες και η αγορά πάντα ανακάμπτει από τις πτώσεις,” σύμφωνα με σημείωμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, έχουν υπάρξει 61 ράλι άνω του 10% από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και 19 από αυτά ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Αυτό είναι το ένα τρίτο του συνόλου και πολύ πάνω από κάθε άλλο μήνα. Ο Μάρτιος έχει 10, ενώ οι άλλοι μήνες βρίσκονται σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια.

Παρομοίως, η Ned Davis Research ανέφερε ότι το χρηματιστήριο είναι πιθανό να παρουσιάσει “συνεχή άνοδο” που θα υποστηρίζεται από εποχιακές τάσεις στο τέταρτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος έως τον Δεκέμβριο είναι συνήθως η ισχυρή τρίμηνη περίοδος του έτους.

Ο Δεκέμβριος είναι επίσης η περίοδος όπου λαμβάνει χώρα το λεγόμενο «ράλι του Άι Βασίλη», καθώς η εποχιακή χαρά, η αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, ο αργός κύκλος ειδήσεων και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών συχνά μεταφράζονται σε αυξανόμενες μετοχές. Μέχρι στιγμής, αρκετά βασικά θεμελιώδη της αγοράς έχουν διατηρηθεί. Παρόλο που η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας, τα ισχυρά εταιρικά κέρδη, τις δυνατές ενδείξεις για την πορεία του ΑΕΠ, τις εκτιμήσεις θετικές λιανικές πωλήσεις και την άνοδο των μισθών.

Ο Τζέι Χάτφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Advisors, δήλωσε σε σημείωμα την Παρασκευή ότι η τελευταία έκθεση θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι συμβατή με μια αναπτυσσόμενη οικονομία και επιβεβαιώνει τον στόχο του S&P 500 στις 6.000 μονάδες, που υποδηλώνει αύξηση κατά 11%.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα καταλήξουν σε διχασμένη κυβέρνηση χωρίς καθαρή νίκη ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων. Πιστεύει επίσης ότι όχι μόνο η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά δεν θα επιβραδύνει ούτε προς μια “μαλακή προσγείωση”.

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία προσγείωση στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η αγορά ομολόγων έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια, με το δεκαετές ομόλογο να υποχωρεί κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης,” προέβλεψε.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πιο απαισιόδοξες φωνές στη Wall Street, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ της Citi Research, Άντριου Χόλενχορστ, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα πρόσφατα δεδομένα για την απασχόληση υποδεικνύουν ότι έρχεται ύφεση.

Συγκεκριμένα, επισήμανε τον τριμηνιαίο μέσο όρο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος υποχώρησε κάτω από τις 100.000. “Το συμπέρασμα από το εύρος των δεδομένων της αγοράς εργασίας είναι σαφές – η αγορά εργασίας ψύχεται σε ένα κλασικό μοτίβο που προηγείται της ύφεσης,” έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: