Washington Post: Στο 20% οι δασμοί του Τραμπ για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Έρχεται παγκόσμιο οικονομικό σοκ

Washington Post: Στο 20% οι δασμοί του Τραμπ για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Έρχεται παγκόσμιο οικονομικό σοκ
Economic Tariffs Concept. America tariffs on EU. Crisis, Trade and economic war. Trade shipping containers in port with yellow tape tariffs Photo: Shutterstock
Αντανακλά τις φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη, ανέφερε η Washington Post.

Οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχουν συντάξει ένα προσχέδιο για τους δασμούς που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος, με «καπέλο» 20% για τις περισσότερες εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη η Washington Post.

Η WAPO σημειώνει πως η ομάδα του Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα από εισαγωγές για ένα φορολογικό μέρισμα ή επιστροφή φόρου.

Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ στο χρηματιστήριο και την παγκόσμια οικονομία.

Υποθέτοντας ότι οι μόνιμοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ το τρέχον τρίμηνο και θα προκαλέσουν ισχυρά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία θα πέσει σχεδόν αμέσως σε ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, στέλνοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 7%, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s, ο οποίος περιέγραψε το σχέδιο ως το χειρότερο σενάριο.

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές στο τραπέζι και ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ πρότεινε επανειλημμένα ότι οι δασμοί θα είναι «αμοιβαίοι» – σε άμεση αναλογία με εκείνους που επιβάλλουν οι ξένες χώρες στις αμερικανικές εξαγωγές – και ανέφερε ότι πολλές χώρες δεν θα συμπεριληφθούν στους εισαγωγικούς δασμούς.

Αυτό θα αποτελούσε πιθανότατα μια λιγότερο δραστική ενέργεια από έναν ενιαίο καθολικό δασμό.

Η κυβέρνηση έχει εμπλακεί εδώ και εβδομάδες σε εκτεταμένο σχεδιασμό για την ανακοίνωση των νέων δασμών την Τετάρτη, την οποία ο πρόεδρος έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν χλευάσει τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες δυσμενείς προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες όταν ο Τραμπ επέβαλε πιο μετριοπαθείς δασμούς κατά την πρώτη του θητεία.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την εξισορρόπηση ενός παγκόσμιου εμπορικού συστήματος που έχει κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας κούφιο κέλυφος τις εργοστασιακές κοινότητες σε όλη τη χώρα.

«Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα ανατρέψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχουν κατακλέψει αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Το κάνει αυτό προς το συμφέρον του Αμερικανού εργαζόμενου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Αν και παραμένει ασαφές ποιους ακριβώς δασμούς θα εγκρίνει ο Τραμπ, η κλίμακα των δασμών που εξετάζονται αντανακλά τις φιλοδοξίες του προέδρου να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη.

Μια επιλογή θα αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε προϊόντα από σχεδόν κάθε χώρα, απορρίπτοντας πιο στοχευμένες προσεγγίσεις που έχουν περιγραφεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες από ορισμένους από τους ανώτερους συμβούλους του Τραμπ.

Επικαλείται ως νομική αιτιολόγηση την Πράξη του 1977 για τις Διεθνείς Οικονομικές Δυνάμεις Έκτακτης Ανάγκης, η οποία παρέχει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες για τη ρύθμιση των διεθνών συναλλαγών, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι, σε συνδυασμό με πρόσθετους δασμούς σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων, θα συγκεντρώσει περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ομοσπονδιακά έσοδα και θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων εδώ και δεκαετίες.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν επίσης τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση μιας επιστροφής φόρου ή της καταβολής μερίσματος στους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά ο σχεδιασμός γύρω από ένα τέτοιο μέτρο είναι εξαιρετικά προκαταρκτικός.

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί επίσης να εξετάζει μια διαταγή που θα εφαρμόζει διαφορετικό δασμολογικό συντελεστή σε μεμονωμένες χώρες.

Ο Τραμπ τη Δευτέρα φάνηκε να επιστρέφει σε αυτή την προσέγγιση, λέγοντας: «Ό,τι μας χρεώνουν, θα τους χρεώνουμε κι εμείς».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει για το θέμα αυτό.

To Reuters σημειώνει πως καθώς πλησιάζει η 2α Απριλίου, εμφανίζονται ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμούς άνω της τάσης τα τελευταία δύο χρόνια, χάνει τη δυναμική της εν μέσω της αβεβαιότητας που καλλιεργείται από τη συχνά χαοτική προσέγγιση του Τραμπ στη χάραξη οικονομικής πολιτικής, ιδίως γύρω από το εμπόριο.

Μια σειρά ερευνών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές έχει υποχωρήσει. Επικαλούνται αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι δασμοί του Τραμπ θα οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του πληθωρισμού, με την τελευταία έκρηξη ταχείας αύξησης των τιμών να είναι ακόμη νωπή στο μυαλό των καταναλωτών.

Οι θορυβημένοι επενδυτές πωλούν επιθετικά μετοχές για περισσότερο από ένα μήνα, σβήνοντας σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των αμερικανικών μετοχών από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι κίνδυνοι δεν απομονώνονται μόνο στις ΗΠΑ.

Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν εξασθένηση της εργοστασιακής δραστηριότητας σε όλη την Ασία, καθώς ο εντεινόμενος πόλεμος των δασμών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πλήττουν το επιχειρηματικό κλίμα, σκοτεινιάζοντας τις προοπτικές.

Οι αρχικές ενδείξεις για ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, επισκιάστηκαν από ανησυχίες ότι μέρος της ανόδου της δραστηριότητας τον Μάρτιο μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι αγοραστές προχώρησαν σε παραγγελίες για να προλάβουν τις νέες εισφορές του Τραμπ.

Αυτό «σημαίνει ότι αναμένονται κάποιες αντιδράσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: