Welcome Pickups: Τα επόμενα βήματα μετά τη χρηματοδότηση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ
- 17/10/2017, 10:43
- SHARE
Οι Αλέξανδος Τρίμης και Σάββας Γεωργίου μιλούν στο Fortune για την επιτυχία της εταιρείας, καθώς και για τον στόχο τους να την μετατρέψουν σε ένα παγκόσμιο brand.
Έξι χώρες – έντεκα προορισμοί. Από μια αρχική ιδέα που δεν πήγε καλά, την Dopios, σε ένα πείραμα που τελικά μετατρέπεται σε επιτυχία, τη Welcome Pickups. Ο Αλέξανδος Τρίμης και ο Σάββας Γεωργίου έκαναν πράξη την ιδέα τους και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να επεκταθούν και στο εξωτερικό, κατακτώντας την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά και των επενδυτών.
Η Welcome Pickups αναλαμβάνει τη μεταφορά των ταξιδιωτών από τη στιγμή της άφιξής τους στον επιθυμητό προορισμό και την πλήρη εξυπηρέτησή τους μέσω της προώθησης σημαντικών εργαλείων (όπως χάρτες, κάρτες SIM, εισιτήρια μουσείων κλπ), καθώς και την παροχή προτάσεων για δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. «Το ξεχωριστό μοντέλο της Welcome έχει δημιουργήσει μια νέα ταξιδιωτική κατηγορία που καλύπτει όλες τις ανάγκες εντός προορισμού, εκτός από αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είμαστε οι πρώτοι σε παγκόσμιο επίπεδο που προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία και που λάβαμε μια τόσο θετική ανταπόκριση από εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες. Μέσω άμεσων συνεργασιών με επαγγελματίες οδηγούς, καθώς και παρόχους ταξιδιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, εξασφαλίζουμε την εύκολη πρόσβαση των ταξιδιωτών σε ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα σε πολύ καλές τιμές», δηλώνει ο Aλέξανδρος στο Fortune.
Την εταιρεία εμπιστεύτηκαν και στήριξαν επενδυτικά funds όπως VentureFriends, Openfund και Melih Odemis, χρηματοδοτώντας πρόσφατα την Welcome με μία επένδυση ύψους 1,65 εκατ. ευρώ. Πλέον, η ομάδα της εταιρείας έχει στόχο να επεκταθεί περαιτέρω σε νέες αγορές, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ και το Μπουένος Άιρες, καθώς και να αυξήσει το εργατικό δυναμικό στα κεντρικά γραφεία της στην ελληνική πρωτεύουσα. «Στην Αθήνα, η ομάδα θέλουμε να ξεπεράσει τα 30 άτομα, ενώ σκοπεύουμε να μεταφέρουμε ορισμένους υπαλλήλους σε μεγάλους προορισμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Σαν brand και σαν ιδέα, θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα κατακτήσουν όλες τις αγορές και θα εγκαθιδρύσουν το μοντέλο της Welcome πρώτοι και παντού. Αυτή είναι η βασική μας πρόκληση», συμπληρώνει από την πλευρά του ο Σάββας.
Όσον αφορά μία νέα χρηματοδότηση μέσα στο ερχόμενο έτος, οι ιδρυτές της startup αναμένουν το 2018 να δεχτούν μία νέα και με περισσότερα χρήματα «ώθηση», ούτως ώστε να «ανοιχτούν» σε νέες τοποθεσίες και να αυξήσουν τις προσφερόμενες επιλογές για τους χρήστες της υπηρεσίας. «Έχουμε ρεαλιστικούς στόχους, κι όταν καταφέρνεις και τους κατακτάς κιόλας είναι πολύ ευχάριστο για έναν επενδυτή», σχολιάζει ο Σάββας.
Ένα από τα επενδυτικά fund που πίστεψε και στήριξε από την αρχή οικονομικά την ιδέα της Welcome είναι το Venture Friend. «Όταν κάνεις κάτι σοβαρό, ειδικά στην Ελλάδα, θα σε προσέξουν. Η υποστήριξη αυτή ήταν πάρα πολύ σημαντική για εμάς και ήρθε την κατάλληλη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune ο Αλέξανδρος, ενώ σχετικά με τον κύκλο εργασιών για τη φετινή χρονιά, ο ίδιος προβλέπει ότι το 2017 η Welcome θα «κλείσει» με πωλήσεις στα 4,5 εκατ. ευρώ.
Μία «κόλλα» πολλών πραγμάτων
Η Welcome, πέρα από τα προϊόντα που επικεντρώνονται στον ταξιδιώτη, προσφέρει εργαλεία παραγωγικότητας για ξενοδόχους και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων BnB με δύο επιπλέον υπηρεσίες, το Welcome for Hotels και το Welcome for BnBs. Το Welcome for Hotels βοηθά τα ξενοδοχεία με την ελαχιστοποίηση του φόρτου εργασίας, απλοποίηση διαδικασιών, και καλύτερη κατανόηση του πελατολογίου. Το Welcome for BnBs γεφυρώνει το ακανθώδες κομμάτι στην επικοινωνία μεταξύ οικοδεσποτών και ταξιδιωτών – συντονίζοντας την άφιξη και το check-in.
«Το Welcome for Hotels, “λύνει τα χέρια” στους επαγγελματίες του τουρισμού στο κομμάτι του operation, δηλαδή σε ό,τι αφορά την άφιξη, τη διαμονή και την αναχώρηση του εκάστοτε πελάτη», σχολιάζει ο Αλέξανδρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η Welcome συνεργάζεται με 120 ξενοδόχους και εκατοντάδες ΒnB οικοδεσπότες, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα στοιχεία για τον πελάτη, από την ώρα του check-in μέχρι και τη στιγμή της αναχώρησής του, δίνοντάς τους την ευκαιρία, μέσω αυτών των δεδομένων, να χειρίζονται καλύτερα την υπηρεσία τους.
Αναφερόμενοι στο σκοπό και το όραμα τους για τη Welcome, συμφωνούν ότι βασικό τους μέλημα είναι η επέκταση στο εξωτερικό, ώστε κάθε χρόνο να προσθέτουν ολοένα και περισσότερους προορισμούς. «Θέλουμε στο μέλλον να γίνουμε το “τρίτο κομμάτι” στο ταξίδι των τουριστών: Αεροπορικά-ξενοδοχείο-welcome. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο brand, που θα ορίζει την κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούμαστε στη μεταφορά, τα προϊόντα και το things-to-do στον κάθε προορισμό», αναφέρουν.
Η πρώτη ύλη της ελληνικής οικονομίας
H Welcome έχει ως βάση της την Ελλάδα…η οικονομία της οποίας «αιμοδοτείται» σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Για φέτος τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά μόνο για το επτάμηνο του 2017, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση σημείωσε αύξηση κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016, ενώ η ΤτΕ εκτιμά ότι οι συνολικές αφίξεις στη χώρα μας θα αγγίξουν περίπου τα 23 εκατ. φέτος.
Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός, όχι μόνο ανθεί, αλλά κάθε χρόνο «αγγίζει» επίπεδα ρεκόρ. Πώς σχολιάζουν όμως αυτά τα στοιχεία τα μέλη της Welcome;
Ο Αλέξανδρος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει θαυμάσια πρώτη ύλη, ωστόσο υστερεί σε ορισμένα σημεία, όπως η εμπιστοσύνη στο νομικό πλαίσιο: «Αδύναμο σημείο όσον αφορά τον τουρισμό, αποτελεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής του νομικού πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσει μια επιχειρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη χώρα».
Στοίχημα επομένως αποτελεί το κατά πόσο μια καινοτόμα εταιρεία που στοχεύει να αναπτυχθεί και εκτός Ελληνικών συνόρων θα μπορέσει να υπερνικήσει τα εσωτερικά εμπόδια που θα της επιτρέψουν να κάνει βήματα και στο εξωτερικό, αλλά και το όραμά της πραγματικότητα. Η Welcome σχεδιάζει να καλύψει 26 νέους προορισμούς μέχρι το τέλος του 2018 και να εξυπηρετήσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες.