WHEN Hub: Το πρώτο co-working space για εργαζόμενους γονείς στην καρδιά της Αθήνας
- 18/11/2024, 17:00
- SHARE
Στην πολυσύχναστη καρδιά της Αθήνας, στην οδό Σωκράτους 29, ένας χώρος γεννημένος από όραμα, αλλά και αναγκαιότητα, ανοίγει τις πόρτες του. Το WHEN Hub, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του οργανισμού Women On Top, στο τιμόνι του οποίου βρίσκονται οι Στέλλα Κάσδαγλη και η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου συνδυάζει εργασία, μάθηση και ενδυνάμωση, δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβάλλον συμπερίληψης και υποστήριξης για γυναίκες και οικογένειες. Με την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου χώρου, η συζήτηση γύρω από την ισότητα των φύλων και την επαγγελματική υποστήριξη των γυναικών αποκτά νέο, ουσιαστικό νόημα.
Η σημασία του WHEN Hub ξεπερνά το πεδίο της παροχής ενός φυσικού co-working space. Πρόκειται για έναν κόμβο όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να εναρμονίζονται διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις: επαγγελματική ανάπτυξη, παιδική φροντίδα, προσωπική ενδυνάμωση, και δικτύωση. Στο επίκεντρο όμως βρίσκεται πάντα η προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής συνοχής, σε μια χώρα όπου οι προκλήσεις για τις γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες που είναι μητέρες, παραμένουν έντονες.
Το όραμα πίσω από το WHEN Hub
Το WHEN Hub είναι η φυσική έκφραση ενός πολυετούς οράματος που ξεκίνησε με το Women On Top, έναν οργανισμό αφιερωμένο στη γυναικεία ενδυνάμωση και την καταπολέμηση της έμφυλης ανισότητας στην Ελλάδα. «Το πρότζεκτ αυτό το δουλεύουμε με αφοσίωση από το 2015, γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να στεγάσει τις δράσεις Women on Top. Θέλαμε έναν χώρο όπου γυναίκες και γονείς θα μπορούν να εργάζονται χωρίς να ανησυχούν για το πού θα αφήσουν το παιδί τους. Επιπλέον, οραματιστήκαμε έναν χώρο συνάντησης για άτομα και οργανισμούς που εργάζονται για τη συζήτηση γύρω από το φύλο και την ισότητα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέλλα Κάσδαγλη.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η έμφυλη ανισότητα κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 150 τρισ. δολάρια ετησίως. Παράλληλα, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες φύλαξης παιδιών έχει τεράστιο αντίκτυπο, μειώνοντας την απασχόληση των γυναικών κατά 10-30%. Το WHEN Hub σχεδιάστηκε για να δώσει λύση σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο χώρος προσφέρει ευέλικτες επιλογές εργασίας για γυναίκες και άνδρες, συνδυάζοντας λειτουργικά coworking spaces με εξειδικευμένους χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Έτσι, εξαλείφεται ένα από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική τους ζωή: η ανεπάρκεια αξιόπιστης παιδικής φροντίδας.
Η δομή του χώρου και οι καινοτόμες υπηρεσίες
Με χώρο για 30 θέσεις εργασίας, τρία πλήρως εξοπλισμένα meeting rooms, αίθουσα εκδηλώσεων για έως 70 άτομα, και κλειστά γραφεία για μικρές ομάδες, ο χώρος φιλοξενεί κάθε μορφή συνεργασίας. Οι υποδομές είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την προσβασιμότητα, καθιστώντας τον κατάλληλο για άτομα με κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες.
Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία είναι το WHEN Mini Hub, ένας χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 0 έως 12 ετών. Με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και ευέλικτες ώρες λειτουργίας, ο χώρος αυτός δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να εργάζονται από τους χώρους του WHEN Hub απρόσκοπτα, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ασφαλή και δημιουργικά χέρια.
Επιπλέον, το Δωμάτιο Γονέα & Παιδιού είναι εξοπλισμένο για να καλύψει ανάγκες όπως ο θηλασμός, η αλλαγή πάνας ή η ξεκούραση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Hub στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος.
Η ανάγκη για δομές ενδυνάμωσης
Η λειτουργία του WHEN Hub έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι κοινωνικές προσδοκίες και οι έμφυλοι ρόλοι συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις γυναίκες, ιδιαίτερα όσες είναι μητέρες. Μελέτες δείχνουν ότι η γέννηση του πρώτου παιδιού σηματοδοτεί μια πτώση 15% στους μισθούς των γυναικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες παραμένει μηδενικό.
Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία, η πανδημία του COVID-19 έκανε ακόμα πιο φανερές τις αδυναμίες του συστήματος. Το 26% των γυναικών που έχασαν τη δουλειά τους κατά την πανδημία ανέφεραν την έλλειψη επιλογών φύλαξης παιδιών ως βασικό λόγο. Αντίστοιχα, μόνο το 30% των εργαζόμενων γονέων στις ΗΠΑ είχαν πρόσβαση σε εφεδρική φροντίδα παιδιών.
Μέσα σε αυτό το κοινωνικοικονομικό πλαίσιο, το WHEN Hub είναι κάτι περισσότερο από μια απάντηση στις ανάγκες του σήμερα. Είναι μια επένδυση στο μέλλον. Με τις πόρτες του ανοιχτές καθημερινά και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων, η δημιουργία της Στέλλας Κάσδαγλη και της Πηνελόπης Θεοδωρακάκου, μπορεί να γίνει πραγματικά ένας πυρήνας αλλαγής. Ένας χώρος όπου οι γυναίκες θα νιώσουν ότι ανήκουν, ότι ακούγονται, και ότι μπορούν να διεκδικήσουν ισότιμα την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη.
Σε έναν κόσμο που ακόμα παλεύει να γεφυρώσει το χάσμα των φύλων, το WHEN Hub αποτελεί μια πολύτιμη υπενθύμιση: η αλλαγή ξεκινά από το χτίσιμο χώρων που φέρνουν κοντά τις ανάγκες, τις ιδέες και τις δυνατότητες όλων.
*Φωτογραφίες: Vasso Paraschi