Workfromgreece.gr Summit: Πώς τα Γιάννενα έχουν καταστεί πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες

Workfromgreece.gr Summit: Πώς τα Γιάννενα έχουν καταστεί πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες
Ο κόμβος καινοτομίας, το δυνατό επιστημονικό προσωπικό και τα χωριά – «κρυμμένοι θησαυροί» που αποκτούν ζωή.

Μια τάση που είδαμε να εξελίσσεται και να μεγαλώνει εκθετικά τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή των ψηφιακών νομάδων. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αναδιαμορφώνει τις οικονομίες παγκοσμίως, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 50 χώρες εισήγαγαν τις Digital Nomad Visas για να προσελκύσουν εργαζόμενους από απόσταση. Είναι ενδεικτικό δε πως μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι 36,2 εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να εργάζονται εξ αποστάσεως, αριθμός ο οποίος σημειώνει αύξηση 87% συγκριτικά με το διάστημα πριν από την πανδημία.

Αυτοί οι επαγγελματίες συμβάλλουν σημαντικά στις τοπικές οικονομίες, ιδιαίτερα στις μικρότερες πόλεις, όπου επεκτείνουν τις τουριστικές περιόδους και παρέχουν σταθερό εισόδημα για τις επιχειρήσεις. Στις αναδυόμενες οικονομίες, οι ψηφιακοί νομάδες φέρνουν ξένο εισόδημα, ενισχύοντας τις επενδύσεις και την καινοτομία.

Ωστόσο, η παρουσία τους μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αύξηση στις τιμές των ακινήτων και το καθημερινό κόστος, εκτοπίζοντας μερικές φορές κατοίκους με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Marketing Greece, έχοντας αγκαλιάσει τόσο τους ψηφιακούς νομάδες, όσο και τους remote workers, διοργάνωσε στα Γιάννενα στον Πολιτιστικό Χώρο «Δ. Χατζής», το Workfromgreece.gr Summit, παρουσία θεσμικών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και ψηφιακών νομάδων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έχουν επιλέξει την πόλη των Ιωαννίνων ως τόπο διαμονής.

Δημιουργείται μια ξεχωριστή ευκαιρία και προοπτική για τους προορισμούς 

«Η κοινότητα των ψηφιακών νομάδων και των remote workers αποτελεί ένα δυναμικό σύνολο που μπορεί να αναπτυχθεί με συνέπεια σε προορισμούς όπου η καινοτομία και η τεχνολογία δημιουργούν αυτοδύναμα οικοσυστήματα. Αυτή η αλληλεπίδραση δημιουργεί μια ξεχωριστή ευκαιρία και προοπτική για τους προορισμούς, καθώς αναδύονται νέες ευκαιρίες για την τουριστική τους ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και υπεύθυνου τουρισμού» δήλωσε ο Νίκος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, ο οποίος άνοιξε το Συνέδριο.

Για έναν ανερχόμενο τουριστικά, value for money προορισμό με πολλές δυνατότητες έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Γοργόλης. Υπενθύμισε ότι για να υπάρξει ισότιμη τουριστική ανάπτυξη είναι αναγκαίο να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών,  καθώς σήμερα το  90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από μόλις πέντε Περιφέρειες, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε νέους επιστήμονες να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στα Γιάννενα που μετεξελίσσονται σταδιακά σε σημαντικό τεχνολογικό και επιστημονικό hub.

Ένας πολύτιμος ψηφιακός κόμβος με χρηστικές πληροφορίες

Μεταξύ των ομιλητών, η Ανδρονίκη Κάλφα, Marketing Manager της Marketing Greece έκανε έναν απολογισμό των δράσεων του οργανισμού από το 2021 μέχρι και σήμερα και αποκάλυψε τα επόμενα βήματα.

«Πρόκειται για μια πλατφόρμα δράσεων ανάδειξης της Ελλάδας και των προορισμών της σε remote workers και digital nomads. Είναι ένα σημείο αναφοράς, ένας ψηφιακός κόμβος με χρηστικές πληροφορίες που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την χρήση chat bots ώστε να προσδίδει, μια, όσο το δυνατόν, περισσότερο προσωποποιημένη εμπειρία στον επισκέπτη – χρήστη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στο top3 των αγορών με τους ψηφιακούς νομάδες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και πως η νέα τάση που αναδύεται έγκειται στη δημιουργία οργανωμένων κοινοτήτων και χωριών που απευθύνονται σε ψηφιακούς νομάδες.

«Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ταξιδεύουν από κοινότητα σε κοινότητα και όχι από προορισμό σε προορισμό. Και όσο περισσότερα κίνητρα τους προσφέρονται, τόσο λιγότερες είναι οι μετακινήσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν. Επίσης, η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να παίξει δυνατά στο κομμάτι του retreat» κατέληξε η κα Κάλφα.

Στο ερώτημα του πώς θα δημιουργηθούν χωριά για ψηφιακούς νομάδες σε περιοχές της Ελλάδας που τείνουν να αφανιστούν, καθώς ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων ολοένα και συρρικνώνεται, προσπάθησε να απαντήσει η Ιδρύτρια της AVNEA, Lottus Vrijma.

«Τα νομαδικά χωριά είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθούν και να αναπτυχθούν οι άνθρωποι. Βλέποντας τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία, μιλάμε για μέρη τα οποία θα μαράζωναν και πλέον αποκτούν ζωή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες επιθυμούν να επισκέπτονται μια τοποθεσία τη χαμηλή τουριστική περίοδο, ώστε να μπορούν να δουλέψουν και να μετακινηθούν με άνεση» επεσήμανε η κα Vrijma.

Digital Nomads και Κόμβος Καινοτομίας

Στις δράσεις του C. Ioannina Cowork Community, αναφέρθηκε ο Τάσος Κούτλας, Συνιδρυτής Κόμβου Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας. Παρουσιάζοντας το όραμα του εν λόγω κόμβου στα Ιωάννινα, τόνισε πως οι βασικοί στόχοι έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας, όπως επίσης και με την επανακατάρτιση των υφιστάμενων επιστημόνων με νέες ψηφιακές δεξιότητες.

«Το C. Ioannina Cowork Community, ιδρύθηκε το 2022. Ο κύριος κορμός του αποτελείται από 25 άτομα, αλλά η ευρύτερη κοινότητα απαρτίζεται από 150 έως 200 άτομα. Στόχος μας είναι η ιστορική οδός Κάνιγγος, που έχει συνδεθεί με το κριθαροπάζαρο, να γίνει ο πρώτος δρόμος καινοτομίας».

Τέλος, την προσωπική τους εμπειρία ως άνθρωποι που άφησαν τη χώρα τους για να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, μοιράστηκαν τρεις ψηφιακοί νομάδες από την Αμερική, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Το ισχυρό αίσθημα ασφάλειας, η έννοια της συμπεριληπτικής κοινωνίας, η καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας από τους ντόπιους, οι ήπιοι χειμώνες, συγκριτικά με τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι κατάλληλοι για την μετακίνηση των ψηφιακών ομάδων οι οποίοι δεν θέλουν να ταξιδεύουν με βαρύ εξοπλισμό, αλλά και το εξαιρετικό φαγητό, ήταν μερικά από τα πλεονεκτήματα που αναγνώρισαν στην Ελλάδα. Στον αντίποδα βρέθηκαν η γραφειοκρατία, καθώς επίσης και η κακή λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας.

Που σκοράρει η χώρα μας;

Σύμφωνα με τον δείκτη Global Remote Work Index 2023, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες. Η χώρα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην κυβερνοασφάλεια καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως, ενώ  βάσει έρευνας προκύπτει ότι, αν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες ετησίως, καθένας από τους οποίους μένει κατά μέσο όρο έξι μήνες, η χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 1,6 δις ευρώ.

Ποιες ελληνικές πόλεις προτιμούν οι digital nomads;

Σύμφωνα με μελέτη του Fortune, το 2024 η Καλαμάτα αναδείχθηκε ως ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για ψηφιακούς νομάδες. Άλλες ελληνικές πόλεις που βρίσκονται στο top25 είναι η Πάτρα (6η), Αθήνα & Λάρισα (10η) και Θεσσαλονίκη (25η).

Η δε Αθήνα κατέλαβε την 25η θέση παγκοσμίως για τους ψηφιακούς νομάδες το 2024, σημειώνοντας σκορ 65/100 σε μελέτη της International Workplace Group (IWG). Στα δυνατά της σημεία, οι χαμηλές τιμές ενοικίων, οι προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες και το ήπιο κλίμα, αλλά δέχτηκε κριτική για χαμηλές ταχύτητες Διαδικτύου και ακριβό κόστος τροφίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον ψηφιακό νομαδισμό, στηρίζοντας μικρότερου μεγέθους τοπικές οικονομίες που τείνουν προς εξαφάνιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: