WSJ: Η Huawei ετοιμάζει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για να χτυπήσει την Nvidia – Σε μια αγορά 2 δισ. δολαρίων

WSJ: Η Huawei ετοιμάζει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για να χτυπήσει την Nvidia – Σε μια αγορά 2 δισ. δολαρίων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η εταιρεία έχει καταφέρει να σπάσει τα εμπόδια που έχουν στήσει οι ΗΠΑ και να αναπτύξει κινεζικές εναλλακτικές λύσεις.

Η Huawei είναι κοντά στην παρουσίαση ενός νέου τσιπ για χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ξεπερνώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ για να αμφισβητήσει την Nvidia στην κινεζική αγορά, μετέδωσε την Τρίτη η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως κινεζικές εταιρείες διαδικτύου και φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών έχουν δοκιμάσει τον τελευταίο επεξεργαστή της Huawei, με την ονομασία Ascend 910C, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Huawei είπε στους δυνητικούς πελάτες ότι το νέο τσιπ είναι συγκρίσιμο με το H100 της Nvidia, το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι και δεν είναι άμεσα διαθέσιμο στην Κίνα, είπαν οι άνθρωποι.

Η ικανότητα της Huawei να συνεχίζει να εξελίσσεται στα τσιπ είναι το πιο πρόσφατο σημάδι του πώς η εταιρεία έχει καταφέρει να σπάσει τα εμπόδια που έχουν στήσει οι ΗΠΑ και να αναπτύξει κινεζικές εναλλακτικές λύσεις για προϊόντα που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Με τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατική υποστήριξη, έχει γίνει εθνικός πρωταθλητής σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και βασικό μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να «διαγράψει» τις αμερικανικές τεχνολογίες.

Παρόλα αυτά, η Huawei αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην παραγωγή των σημερινών της τσιπ, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Αντιμετωπίζει την προοπτική περαιτέρω αμερικανικών περιορισμών που θα μπορούσαν να της στερήσουν εξαρτήματα μηχανών και τα πιο πρόσφατα τσιπ μνήμης που χρησιμοποιούνται στο υλικό AI.

Εταιρείες όπως η μητρική εταιρεία ByteDance του TikTok, ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης Baidu και ο κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών China Mobile βρίσκονται σε πρώιμες συζητήσεις για την απόκτηση του 910C, είπαν οι άνθρωποι. Οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Huawei και των δυνητικών πελατών δείχνουν ότι οι παραγγελίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 70.000 τσιπ, με συνολική αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπαν.

Η Huawei στοχεύει να ξεκινήσει την αποστολή το συντομότερο τον Οκτώβριο, είπαν οι άνθρωποι. Προειδοποίησαν ότι οι τελικές αγορές μπορεί να διαφέρουν από τα αρχικά σχέδια και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης μπορεί να αλλάξει. Ένας εκπρόσωπος της Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Huawei περιλαμβάνεται στον κατάλογο οντοτήτων των ΗΠΑ από το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί την εταιρεία απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτό την έχει εμποδίσει να χρησιμοποιεί εργοστάσια σε μέρη όπως η Ταϊβάν για την κατασκευή των τσιπ της και εμπόδισε την πρόσβαση σε κρίσιμα εξαρτήματα και εξοπλισμό κατασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal