WSJ: Μείωση χρέους υπό όρους, σκέφτονται οι δανειστές
- 16/07/2014, 19:50
- SHARE
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πιστωτές εξετάζουν την επιβολή ρήτρας μεταρρυθμίσεων για να λάβουν δραστικά μέτρα.
Ελάφρυνση χρέους υπό τον όρο να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σκέφτονται να προτείνουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, το ελληνικό χρέος που φτάνει τα 320 δισ. ευρώ –δηλαδή το 174% του ΑΕΠ- αποτελεί από το 2012 έναν δισεπίλυτο γρίφο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για πτώση του χρέους σε «βιώσιμα επίπεδα» (124% επί του ΑΕΠ το 2020 και 124% το 2022) δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής το ΔΝΤ.
Με τη συμβολή της Ευρωζώνη στο ελληνικό πρόγραμμα να λήγει επίσημα στο τέλος του 2014, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ να συνεχίζεται έως και το 2016, οι οικονομικοί δείκτες δεν δείχνουν να πείθουν και τα τρία μέλη της τρόικας, σχολιάζει η WSJ..
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, οι διεθνείς πιστωτές δεν έχουν πειστεί από την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, με την υπομονή τους για εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων να εξαντλείται.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι πιστωτές πιέζουν για κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους και πιο συγκεκριμένα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων, επισημαίνουν στην εφημερίδα επίσημες πηγές των δανειστών.
Το ΔΝΤ επιμένει για κούρεμα χρέους θεωρώντας πως μια απλή αλλαγή στους όρους της αποπληρωμής του χρέους -το οποίο επιθυμεί η Ευρώπη- δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα επίσημοι αξιωματούχοι, τα επικείμενα stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ τον προσεχή Οκτώβριο δεν θα προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα 11 δισ. ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να καλύψουν «τρύπες» για το 2014.
Ένα ακόμη εργαλείο το οποίο εξετάζεται είναι το «κλείδωμα» των επιτοκίων των δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF για μια συγκεκριμένη περίοδο. Τα επιτόκια αυτά είναι τώρα κυμαινόμενα κι εξαρτώνται από το κόστος δανεισμού στις αγορές.
Όπως επισημαίνει η WSJ, το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσθέσει μία επιπλέον μονάδα στο επιτόκιο δανεισμού το οποίο πληρώνει τώρα η Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2%. Παρόλα αυτά, θα παραμείνει και πάλι χαμηλότερο από ότι θα μπορούσε να επιτύχει η χώρα αν βγει μόνη της στις αγορές για δανεισμό.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιθανότητες να μη λάβει τρίτο πακέτο δανεισμού η Ελλάδα είναι μεγάλες, είναι πολύ πιθανή μια ελάφρυνση του χρέους να συνδεθεί με ορισμένες μεταρρυθμίσεις-ορόσημο», αναφέρει στην εφημερίδα ο Mujtaba Rahman, αναλυτής του Eurasia Group.
Πηγή: Wall Street Journal
Διαβάστε ακόμη: