WSJ: Ο Σόιμπλε «καλοβλέπει» νέα συζήτηση για Grexit

WSJ: Ο Σόιμπλε «καλοβλέπει» νέα συζήτηση για Grexit
Photo:

Εμμένει στην αρνητική στάση του απέναντι στην Ελλάδα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal εξηγεί πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνεχίζει να θεωρεί την Ελλάδα ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και πως ευχαρίστως θα συζητούσε εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι σε θέση να προσαρμόσουν την οικονομία της χώρας στους αυστηρούς όρους συμμετοχής στην Ευρωζώνη», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει: «ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ και θα καλοδεχόταν μια νέα συζήτηση φέτος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και προσθέτει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια νέα διαμάχη γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα στο Νταβός. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν στο πρακτορείο Έλληνες αξιωματούχοι, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέσα από τις συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να αναγνωρίσουν την συνολική προσπάθεια που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση υπό το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την εκταμίευση των δανείων, χωρίς τις διαμάχες που οδήγησαν την χώρα μια ανάσα από την έξοδο από το ευρώ το 2015».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, «η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ έγκειται στο πόσο βαθιά πρέπει να βάλει η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού με περικοπές που αγγίζουν το 5% του ΑΕΠ της χώρας . Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμά το Ταμείο, η Ελλάδα έχει μικρή πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που τίθενται στο πρόγραμμα. Μια τέτοια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε νέα μείωση των συντάξεων κατά το 1/3, μετά από μείωση 40% περίπου που έχει επιβληθεί ήδη».

Ο αναλυτής της εφημερίδας σημειώνει πως «έρχεται καταιγίδα» και εξηγεί πως «αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους βασικού πιστωτές, και κυρίως την Γερμανία, η πρόσφατη περίοδο της σχετικής νηνεμίας θα τελειώσει».