WSJ: Το Airbnb κατακτά την Ιταλία, αλλά μια πόλη αντιστέκεται

WSJ: Το Airbnb κατακτά την Ιταλία, αλλά μια πόλη αντιστέκεται
Photo: pixabay.com
Η Φλωρεντία δεν είναι η μόνη στην προσπάθειά της να περιορίσει την εμβέλεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στην επέκταση του Airbnb στην Ιταλία αλλά και στις «μάχες» που δίνει η πόλη της Βενετίας απέναντι στην πλατφόρμα αναφέρεται πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Το Airbnb κατακτά την Ιταλία, αλλά μια πόλη αντιστέκεται».

Το δημοσίευμα σημειώνει πως το 30% των σπιτιών στην περιοχή των σχεδόν δύο τετραγωνικών μιλίων της πόλης είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal.

Αυτό προκαλεί χάος στην πόλη, όπως μετέδωσε το businessinsider.com

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα είπε στην WSJ ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι τους συμπεριφέρονται σαν «προσωπικό ξενοδοχείου, με βρώμικα σεντόνια παντού, θόρυβο, κλήσεις ενδοεπικοινωνίας όλες τις ώρες» από ανυποψίαστους τουρίστες που ζητούν βοήθεια.

Τον Οκτώβριο, η Φλωρεντία αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις νέες καταχωρήσεις Airbnb στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται καθώς οι καταχωρήσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ολόκληρη την πόλη έχουν διπλασιαστεί από το 2016 και τα μακροπρόθεσμα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 42% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Ναρντέλα.

Η Λίντα Σανέζι, που κατάγεται από τη Φλωρεντία, δήλωσε ότι ακόμη και οι κάτοικοι με «πολλά χρήματα» δεν μπορούν να βρουν διαμερίσματα για να ζήσουν, καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν.

«Προσπαθούμε να σπάσουμε την αδράνεια της χώρας» είπε ο Ναρντέλα, προσθέτοντας ότι οι δήμοι της Ιταλίας έχουν μικρή δύναμη να επηρεάσουν την αλλαγή και ότι απαιτείται ένας εθνικός νόμος που να ρυθμίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν και άλλοι» συμπλήρωσε.

Η Φλωρεντία δεν είναι η μόνη στην προσπάθειά της να περιορίσει την εμβέλεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό το φθινόπωρο, η πόλη της Νέας Υόρκης θέσπισε αυστηρά μέτρα που διευκόλυναν τη μείωση των καταχωρίσεων κατά 77% σε ολόκληρη την πόλη. Νωρίτερα φέτος, η Πορτογαλία απαγόρευσε οποιαδήποτε νέα Airbnb λόγω φόβων ότι θα μετατραπούν σε «κάποιο είδος Disneyland».

Ο κάτοικος της Φλωρεντίας και ακτιβιστής για τη στέγαση Μάσιμο Τορέλι δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο θόρυβος και η αναστάτωση στα κτίρια που έχουν ξεπεραστεί από την Airbnb προστίθενται στους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι μετακομίζουν.

«Πόσο καιρό θα υπομένετε τους ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν όλες τις ώρες, να διασκεδάζουν, όλα αυτά που κάνουμε όταν είμαστε σε διακοπές;», είπε. «Είναι φυσιολογικό, αλλά θέλετε να ζήσετε εκεί; Η Βενετία έχει χαθεί, αλλά μπορούμε ακόμα να σώσουμε τη Φλωρεντία» είπε ο Τορέλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com