WSJ: Το νέο μεγάλο πρόβλημα των αφεντικών είναι οι υπάλληλοι που δεν παραιτούνται

WSJ: Το νέο μεγάλο πρόβλημα των αφεντικών είναι οι υπάλληλοι που δεν παραιτούνται
Photo: pixabay.com
Πως αναστράφηκε η «Μεγάλη Παραίτηση», που είχε ξεκινήσει με την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη διστακτικότητα των εργαζομένων για αλλαγές θέσεων εργασίας και «μεταπήδησης» σε διαφορετικές εταιρείες αναφέρεται η Wall Street Journal, σημειώνοντας πως οι υπάλληλοι που δεν παραιτούνται είναι ο νέος «πονοκέφαλος» των αφεντικών.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι παραιτήσεις εργαζομένων έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ της πανδημίας του κορονοϊού, με τις εταιρείες να βγαίνουν συχνά εκτός μπάτζετ σε ορισμένα τμήματα και τους επικεφαλής να «ζυγίζουν» την αναβολή ορισμένων project μαζί με το ενδεχόμενο περικοπής πλεονάζοντος προσωπικού καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους.

«Τα ποσοστά των παραιτήσεων μειώνονται, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Ντένις Ματσουέλ, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας εταιρείας εύρεσης προσωπικού Adecco, η οποία συνεργάζεται με μεγάλους εργοδότες. Ο ίδιος προσθέτει πως καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, αρκετοί υπάλληλοι επιλέγουν να μείνουν στον τρέχοντα εργασιακό τους ρόλο.

Η μείωση των παραιτήσεων θα μπορούσε να είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τα αφεντικά που πέρασαν χρόνια παραπονούμενοι για τα υψηλά επίπεδα εναλλαγών εργασίας και την ταχεία αύξηση των μισθών. Αλλά ορισμένα στελέχη δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν από το πόσο γρήγορα η δυναμική της αγοράς εργασίας άλλαξε, θέτοντας νέες προκλήσεις.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό παραιτήσεων -ο αριθμός των παραιτήσεων επί της συνολικής απασχόλησης- παρέμεινε στο 2,3% τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, από το 3% που ήταν το ανώτατο όριο τον Απρίλιο του 2022.

Πως αναστράφηκε η «Μεγάλη Παραίτηση»

Η WSJ σημειώνει πως το επίπεδο των παραιτήσεων σημείωσε ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τα lockdown που είχαν επιβληθεί για τον κορονοϊό χαλάρωσαν και οι εργαζόμενοι αναζήτησαν καλύτερες αμοιβές ή συνθήκες εργασίας, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο που έγινε ευρέως γνωστό ως η «Μεγάλη Παραίτηση».

Σε έρευνες μεταξύ εργαζομένων, πολλοί δείχνουν μια καινοφανή δέσμευση στους σημερινούς εργοδότες τους. Φέτος, το 73% των εργαζομένων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στη δουλειά τους, από 61% πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο η Adecco.

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες προσπαθούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν σε ένα δεδομένο έτος για να βοηθήσουν στον καθορισμό των προϋπολογισμών των ομάδων και να καταρτίσουν σχέδια προσλήψεων. Η Service Now, εταιρείας παροχής software, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να προβλέψει τον αριθμό των υπαλλήλων που αναμένει ότι θα αποχωρήσουν κάθε τρίμηνο.

Οι εθελοντικές παραιτήσεις έχουν υποχωρήσει το 2023 κάτω από τα επίπεδα που προβλέπουν αυτά τα μοντέλα, δήλωσε η Σάρα Τίλεϊ, ανώτερη αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων ταλέντων. Οι παραιτήσεις εργαζομένων με κορυφαίες επιδόσεις το 2023 είναι μικρότερη από το μισό της αντίστοιχης του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal