Χ. Σιγανός: «Ο κλάδος του τουρισμού είναι ευαίσθητος και πολυπαραγοντικός, κάτι που δεν μας επιτρέπει προβλέψεις»
- 11/04/2024, 16:19
- SHARE
Το αναπτυξιακό της όραμα, το οποίο περνά μέσα από την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, παρουσίασε η διοίκηση του ομίλου Zeus International Hotels & Resorts με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το 2024.
Η Zeus International πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε σημαντικές ενέργειες, όπως την εξαγορά δύο νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε Ιταλία και Ελλάδα, του Dolce Milan Malpensa στο Μιλάνο και του Lazart Hotel Trademark Collection by Windham στη Θεσσαλονίκη αλλά και επεκτάσεις και ανακαινίσεις στα επιπλέον ιδιόκτητα ξενοδοχεία της, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
H Zeus International έχει σταθερό προσανατολισμό στην απόκτηση ιδιόκτητων ακινήτων ή μακροχρόνιων μισθώσεων, έχοντας πρόσφατα εξαγοράσει και το εξαώροφο κτήριο όπου στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα.
Ο κόσμος διψά για ταξίδια
Όπως επεσήμανε ο CEO, κ. Χάρης Σιγανός, βρισκόμαστε σε μια εποχή μετά την πανδημία όπου έχουν αλλάξει οι συμπεριφορές των ανθρώπων, αλλά και ο τρόπος που γίνεται το τουριστικό επιχειρείν. Εν έτει 2024 συμβαίνουν πράγματα που δημιουργούν αναταράξεις στις παγκόσμιες οικονομίες (βλ. πόλεμοι) και έχουν ως αποτέλεσμα κλειστές χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ), ενώ στην εξίσωση μπαίνει και ο υψηλός πληθωρισμός. Παρόλα αυτά υπάρχει τεράστια δίψα του κόσμου να ταξιδέψει και να αποκτήσει εμπειρίες.
«Η ψυχολογία του ταξιδιώτη δεν επηρεάζεται στον βαθμό που θα επηρεαζόταν πριν από την πανδημία, διότι τα χειρότερα τα έχουμε δει. Η ελληνική οικονόμα έχει διεθνοποιηθεί και ο προορισμός Ελλάδα ισχυροποιείται χρόνο με το χρόνο. Σε ότι αφορά την Αθήνα, έχει αρχίσει να ανοίγει τους χειμερινούς μήνες κάτι που αποτελεί στοίχημα για τον κλάδο. Ωστόσο, σε μεγάλο πρόβλημα ανάγονται οι υποδομές, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και η γραφειοκρατία» τόνισε ο κ. Σιγανός.
Υπενθύμισε πως ο όμιλος έχει παρουσία σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Κύπρο) και ότι μέσα από τα ιδιαίτερα ξενοδοχειακά concepts που τρέχει, εξάγει την ελληνική ξενοδοχεία στο εξωτερικό. Εξήγησε πως κάτι τέτοιο γίνεται μέσα από μια οργανική ανάπτυξη που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα.
«Στα ξενοδοχεία εκτός Ελλάδος, επιλέγουμε συνειδητά να συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρείες που μέχρι τώρα δεν είχαν δραστηριότητα στο εξωτερικό, στηρίζοντας το ελληνικό επιχειρείν. Παράλληλα, το 70% των στελεχών μας έχουν προέλθει μέσα από τον όμιλο, το οποίο είναι μεγάλη υπόθεση για εμένα, και το 50% των πρακτικάριων εξελίσσεται σε μόνιμη θέση εργασίας».
Σε ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τον τουρισμό
11/04/2024Στηρίζουμε τις τοπικές οικονομίες
Για τον ίδιο το 2023 ήταν χρόνια πρόκληση καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Hilton στην Ιταλία στο Malpensa το οποίο έγινε rebranding και μετονομάστηκε σε Dolce αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές στην γειτονική χώρα. Επιπρόσθετα, τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε και η εξαγορά του Lazard στη Θεσσαλονίκη με την διοίκηση να αναφέρει πως δεν φοβάται να βάλει δικά της χρήματα στη Β. Ελλάδα, μια περιοχή που εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης, ενώ υλοποιήθηκε η ολική ανακατασκευή του Ammos στην Κω.
«Ακρογωνιαίος λίθος για εμάς είναι η κουλτούρα των τοπικών οικονομιών. Θέλουμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά και τα προϊόντα της εκάστοτε περιοχής. Στην Ελλάδα υλοποιούμε τεράστιο επενδυτικό έργο, το οποίο για το 2023 ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος εκτελέσαμε μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων το Mirabello Κρήτη όπου δημιουργήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα water parks 9.000 τ.μ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά σε τρείς αμμώδεις παραλίες, διαθέτει 343 δωμάτια και βίλλες -το 50% με ιδιωτικές πισίνες – 48 θέσεις για πάρκινγκ γιωτ και 11 εστιατόρια» είπε ο κ. Σιγανός εκφράζοντας την πρόθεση του να δημιουργήσει το κορυφαίο ξενοδοχείο της Κρήτης.
Στην οικογένεια της Zeus International ανήκει και το Ajul στη Χαλκιδική με δίκη του παραλία άμεσα προσβάσιμη στο οποίο αναπτύχθηκε water park και γήπεδα.
«Δεν δουλεύουμε μόνο τις υποδομές που αφορούν τον πελάτη, αλλά προνοούμε και για το προσωπικό μας. Τα δωμάτια προσωπικού δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν εκείνα των πελατών. Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να έχουν αξιοπρεπή διαμονή, γι’ αυτό και προβήκαμε στην προσθήκη 250 κλινών προσωπικού».
Στο Dolce Attica Riviera φέτος δημιουργήθηκε ένα adventure park στο δάσος με απόλυτο σεβασμό στη φύση, ενώ το aqua park που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, ξεκινά τη λειτουργία του εντός Μαίου. Στα πλάνα της διοίκησης για τους επόμενους μήνες συμπεριλαμβάνονται η αναβάθμιση του Lazard στη Θεσσαλονίκη και του Dolce Milano με την ολοκλήρωση του ξενοδοχείου Opera στη Ρουμανία να αναμένεται αρχές Ιουνίου.
«Κάποια από τα ξενοδοχεία μας έχουν ανοίξει και κάποια ανοίγουν τις επόμενες ημέρες. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι επεκτείναμε κατά πολύ τη σεζόν στο Dolce που έκλεισε με 300 μέρες λειτουργίας και στόχος είναι να παραμείνει ανοιχτό 12 μήνες τον χρόνο. Εφαρμόζουμε μια ελκυστική τιμολογιακή πολιτική προκειμένου όλα τα ξενοδοχεία να είναι προσβάσιμα και από την ελληνική αγορά».
Οι κρατήσεις και οι οικονομικοί στόχοι
Δίνοντας μια εικόνα για τις κρατήσεις, ο επικεφαλής της Zeus International υπενθύμισε πως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, το 2023 κινήθηκε καλύτερα από το 2022, προσθέτοντας πως αν δεν συμβεί κάποιο απρόβλεπτο γεγονός, εξίσου δυνατή θα είναι και η τρέχουσα χρονιά.
Ειδικότερα, το 2023 τα EBITDA άγγιξαν τα 23 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί είναι το 2024 να κινηθούν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχα ο τζίρος να αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ πέρυσι.
«Σήμερα η τάση είναι ανοδική όμως ο κλάδος είναι ευαίσθητος και πολυπαραγοντικός, κάτι που δεν μας επιτρέπει προβλέψεις. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα ανεβαίνει σαν προορισμός, τα νούμερα είναι στα υψηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι έχουμε 4 κλειστές αγορές. Είμαστε αισιόδοξοι. Χρειάζεται δέσμευση και πίστη στη δουλειά μας. Η διεθνής συγκυρία και η προσπάθεια που έχουμε κάνει έχουν φέρει την Ελλάδα σε πολύ καλό σημείο. Στο χέρι μας είναι να πάμε παρακάτω. Σε σχέση με την Ισπανία είμαστε κάτω και έχουμε περιθώρια ανάπτυξης».
Σχολιάζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού ως προς την εξεύρεση προσωπικού και τα σενάρια περί έλευσης εργαζομένων από τη νοτιοανατολική Ασία, ο κ. Σιγανός ήταν κατηγορηματικός: «Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για στήριξη του κλάδου είναι δεκτή αλλά αυτό δεν είναι το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε. Δεν βλέπω κανένα μακροχρόνιο σχέδιο για τον κλάδο τον δικό μας από την κυβέρνηση. Πρέπει η ξενοδοχία να γίνει ελκυστική στα νέα παιδιά μιας και έχει άμεση απορρόφηση. Ο ένας πυλώνας είναι η εκπαίδευση και ο άλλος το κράτος με τους επιχειρηματίες».
Φέροντας ως παράδειγμα το ξενοδοχείο στην Ιταλία, τόνισε ότι εκεί δουλεύουν 20 διαφορετικές εθνικότητες και πως η ομαλή λειτουργία των ξενοδοχείων γίνεται με τη μέριμνα του Ιταλικού κράτους που έχει προσαρμοστεί πιο γρήγορα στο μεταναστευτικό από ότι το αντίστοιχο ελληνικό. «Προτεραιότητα έχουν οι Έλληνες. Είμαστε αρκετά καλά σε σχέση με την αγορά, αλλά πάντα έχουμε κενές θέσεις».
Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως δεν έχουν πότε μέχρι στιγμής κάνει αίτημα για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και ο λόγος είναι ο φόβος της καθυστέρησης στην υλοποίηση ενός έργου. Χρησιμοποιούν, ωστόσο, εργαλεία όπως το RRF, ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσουν να κινούνται στη λογική της οργανικής ανάπτυξης με νέες εξαγορές και επεκτάσεις.
«Ξεκινήσαμε σε επίπεδο management και συμβουλευτικό και σήμερα έχουμε 9 ιδιόκτητα ξενοδοχεία τα οποία αναπτύχθηκαν σε βάθος εξαετίας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα υπάρχοντα ξενοδοχεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κοιτάμε καινούριους προορισμούς, είτε με το μοντέλο της ιδιοκτησίας, είτε με εκείνο της μακροχρόνιας μίσθωσης» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: