Ξαφνιάζει η ΕΚΤ: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι… μηδέν και θα επιστρέψει στο μηδέν

Ξαφνιάζει η ΕΚΤ: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι… μηδέν και θα επιστρέψει στο μηδέν
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Για την κοινωνία, ο ανανεωμένος κύκλος καλοκαιριού - χειμώνα στο Bitcoin είναι μια δυσάρεστη προοπτική, αναφέρει η ΕΚΤ  

Καταπέλτης ήταν άλλη μία φορά η ΕΚΤ για το Bitcoin, παρά την πρόσφατη αναγέννησή του… Μάλιστα δημοσίευσε ένα “υπερβολικά σοβαρό έγγραφο” με τίτλο: “Έγκριση ETF για το Bitcoin – τα γυμνά ρούχα του γυμνού αυτοκράτορα”.

Ο Ulrich Bindseil, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υποδομής Αγοράς και Πληρωμών της ΕΚΤ, και ο Jürgen Schaaf, σύμβουλος της ίδιας διεύθυνσης, ισχυρίζονται πως, παρά το πράσινο φως που έλαβε το ETF του Bitcoin στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρμόδιες αρχές και τις καθαρές εισροές  κεφαλαίων άνω των 5 δισ. δολαρίων, οι επενδύσεις στο κρυπτονόμισμα δεν είναι ασφαλείς.

Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι… μηδέν, δηλώνουν οι τραπεζίτες: “Για την κοινωνία, ο ανανεωμένος κύκλος καλοκαιριού – χειμώνα στο Bitcoin είναι μια δυσάρεστη προοπτική. Και οι ζημιογόνες επιδράσεις του θα είναι τεράστιες, συμπεριλαμβανομένων της περιβαλλοντικής ζημιάς και της ανακατανομής του πλούτου εις βάρος των λιγότερο τεχνολογικά καταρτισμένων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν ότι η προσδοκία έγκρισης των ETF έκανε την τιμή του Bitcoin να ανέβει, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να αποδειχθεί “μια κατσαρόλα στη φωτιά.”

“Ενώ βραχυπρόθεσμα οι εισροές μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στις τιμές ανεξαρτήτως των θεμελιωδών, οι τιμές θα επιστρέψουν εν τέλει στις θεμελιωδείς τους αξίες μακροπρόθεσμα (Gabaix και Koijen, 2022). Και χωρίς καμία ρευστότητα ή άλλα κέρδη, η δίκαιη αξία ενός ETF είναι μηδέν. Αποσυνδεδεμένη από τα θεμελιώδη, κάθε τιμή ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Πάντως, τον Νοέμβριο του 2022, στη μεγάλη πτώση του Bitcoin, οι ίδιοι δύο αναλυτές της ΕΚΤ (Ulrich Bindseil και Jürgen Schaaf) δήλωσαν ότι αυτή ήταν η “τελευταία προσπάθεια” του κρυπτονομίσματος για ανάταση και ότι η “φαινομενική σταθεροποίηση” της αξίας του θα ήταν προσωρινή – το BTC έχει αυξηθεί κατά 230% από τότε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: