Χάλκη: Προσφέρει δωρεάν κατοικίες με στόχο την «αναγέννηση» ακατοίκητου χωριού
- 31/10/2024, 15:00
- SHARE
Νοτιοανατολικά του Αιγαίου πελάγους βρίσκεται η Χάλκη, ένα νησί που ανήκει στην οικογένεια των Δωδεκανήσων, έχει μόλις 250 μόνιμους κατοίκους, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε must τουριστικό προορισμό. Μάλιστα η διοίκηση του νησιού, προκειμένου να αυξήσει τον πληθυσμό, κάνει άνοιγμα σε ψηφιακούς νομάδες, φοιτητές και καλλιτέχνες δίνοντας σημαντικά κίνητρα ως προς τη διαμονή και την ποιότητα ζωής.
Ο Άγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης από το 2019 και Διευθύνων Σύμβουλος στην Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του και έχει θέσει ως προσωπικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι στην πλειονότητά τους απασχολούνται στον τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ ένα μικρό ποσοστό ασχολείται με την παραγωγή θυμαρίσιου μελιού και την τυποποίηση θαλασσινού αλατιού.
«Είμαστε κλεισμένοι για το 2025!»
«Στο νησί ζουν 250 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 60 παιδιά. Η Χάλκη έχει μπει στον τουριστικό χάρτη και από τις 650 κλίνες που είχαμε το 2019, σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει τις 850. Το 2023 δεχτήκαμε 150.000 κόσμου, νούμερο το οποίο είναι +500% από τους 20.000 τουρίστες που είχαμε προ πανδημίας. Για το 2025 είμαστε ήδη κλεισμένοι και πλέον δεχόμαστε κρατήσεις για το 2026», αναφέρει στο Fortune Greece ο Άγγελος Φραγκάκης.
Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η οποία ξεκινάει λίγο πριν από την περίοδο του Πάσχα και διαρκεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Πιστοί θαμώνες της Χάλκης είναι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι που αναζητούν ηρεμία και εξωτικά νερά.
«Το νησί μας είναι το πρώτο πιλοτικό και το μοναδικό που έχει πιστοποιηθεί ως eco. Αυτό στην πράξη σημαίνει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, έξυπνοι λαμπτήρες και έξυπνα παγκάκια στους δρόμους, τη δημιουργία εργαστηρίου πληροφορικής για τα παιδιά του σχολείου, ένα ηλεκτρικό πλοίο, το μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής». Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 1 mw, μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη Χάλκη ως case study, με τους Ευρωπαίους να αποκαλούν το νησί πρότυπο για την πράσινη μετάβαση. Συμμετέχει σε 12 ευρωπαϊκά προγράμματα και τα τελευταία 25 χρόνια έχουν υλοποιηθεί συνολικές επενδύσεις της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, για το διάστημα 2023 – 2027 θα πέσουν στην τοπική οικονομία επιπλέον 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αλιείας.
Υπογεννητικότητα, λειψυδρία και υψηλό κόστος ζωής
Θέλοντας να επισημάνει τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, ο Δήμαρχος Χάλκης τονίζει ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν ερημώσει 40 ελληνικά νησιά και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα ερημώσουν αλλά 16.
«Στόχος μας είναι η επανακατοίκηση ενός ακατοίκητου χωριού, όπου θα δοθούν δωρεάν σπίτια σε ψηφιακούς νομάδες, καλλιτέχνες και φοιτητές, ενώ θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση και στο ρεύμα. Εκτός από την υπογεννητικότητα, δύο εξίσου σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η λειψυδρία και η διαχείριση απορριμμάτων, ενώ το κόστος ζωής παραμένει σχεδόν 3 φορές πάνω από εκείνο της Αθήνας εξαιτίας της διπλής νησιωτικότητας, αφού για να έρθει ένα προϊόν εδώ περνάει και από άλλα νησιά και ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος» καταλήγει ο Άγγελος Φραγκάκης.