Grant Thornton: Γιατί θα συνεχίστουν οι χαμηλές επενδυτικές «πτήσεις» από τις επιχειρήσεις και το 2025

Grant Thornton: Γιατί θα συνεχίστουν οι χαμηλές επενδυτικές «πτήσεις» από τις επιχειρήσεις και το 2025
Photo: Shutterstock
4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η υστέρηση επενδύσεων, η οποία μετά και την κρίση χρέους, έχει οδηγήσει σε τεράστιο επενδυτικό κενό.

Για την κάλυψή του, θα έπρεπε να βιώσουμε μια παρατεταμένη περίοδο σημαντικής αύξησης των επενδύσεων. Ωστόσο, η συνολική διάθεση των επιχειρήσεων για επενδύσεις, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν είναι η απαιτούμενη για να καλύψει αυτό το επενδυτικό κενό. Αυτό διαπιστώνει η ετήσια έρευνα της Grant Thornton, που καταγράφει τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών για τους επόμενους 12 μήνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για μηχανολογικό εξοπλισμό και μόλις 3 στις 10 για κτίρια και γη.

Όπως παρατηρεί η Grant Thornton, «η αύξηση εσόδων και κερδοφορίας δεν μετουσιώνεται τελικά σε πιο έντονη διάθεση για επενδύσεις». Με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβία, να τονίζει μιλώντας στο πλαίσιο της απονομής των Growth Awards, που πραγματοποιήθηκαν χθες για 8η διαδοχική χρονιά, «Μπορούμε και πρέπει να πάμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στον τομέα των επενδύσεων, με μεταρρυθμίσεις και συνολική στροφή της οικονομίας στην επενδυτική κατεύθυνση».

Ασπαζόμενος τη δήλωση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο, είπε πως η χώρα μας θα μπορούσε να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και 6%, ενώ επανέλαβε ότι η επίτευξη των στόχων της έκθεσης Ντράγκι προϋποθέτει αύξηση των επενδύσεων κατά 9% κάθε χρόνο, έως το τέλος της δεκαετίας, σε πραγματικούς και όχι ονομαστικούς όρους. «Σαν να ξεχνάμε» είπε «ότι παραμένουμε η χώρα της Ε.Ε. με το υψηλότερο χρέος και ότι κανείς δεν εγγυάται ότι η ευκαιρία για γρήγορη σύγκλιση θα είναι διαθέσιμη για πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποκαλύπτει η έρευνα – βαρόμετρο της Grant Thornton για το 2025

  • Μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε θέματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής.
  • Μόνο 2 στις 10 αντιλαμβάνονται την επένδυση σε πρωτοβουλίες ESG ως μέσο για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τη μείωση του κόστους ή την αύξηση της κερδοφορίας τους.
  • Οι πρωτοβουλίες ESG φαντάζουν περισσότερο ως εργαλεία marketing παρά ως θέματα ουσίας.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προβούν σε επενδύσεις για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και να εισάγουν καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία ή τον τρόπο διανομής των προϊόντων τους, βαίνει διαχρονικά μειούμενος, όταν θα ανέμενε κανείς να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
  • 4 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκφράζοντας ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με γεωπολιτικές εξελίξεις.
  • Για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο αισιόδοξοι, με την αισιοδοξία αυτή να κυριαρχεί στους 5 από τους 10.
  • 6 στους 10 επιχειρηματίες μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ η αναλογία αυτή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι 4 στους 10, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, αλλά και τη στασιμότητα στην Ευρώπη και την επίπτωση που αυτή μπορεί να έχει και στην οικονομία μας.
  • Αύξηση εσόδων και κερδών, αναμένουν 6 στους 10 επιχειρηματίες. Πέρυσι, η αισιοδοξία ήταν ελαφρώς αυξημένη, καθώς αφορούσε 7 στους 10.
  • Για τις εξαγωγές, οι προσδοκίες είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
  • Αναφορικά με τις στρατηγικές ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες είναι αξιοσημείωτο ότι η τεχνολογία ως στρατηγικός πυλώνας καταλαμβάνει για πρώτη φορά την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω τη μείωση του κόστους που παραδοσιακά συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναμένεται να στραφεί σε νέα χρηματοδότηση ως εργαλείο ανάπτυξης μειώνεται, και αυτό αποδίδεται κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις αυτές τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μάλλον δημιουργούν δυσκολίες ως προς τον εντοπισμό των πιο κατάλληλων, ενώ παράλληλα το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων αποτελεί σημαντική τροχοπέδη.
  • 6 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν ότι το 2025 θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους, τάση η οποία συνεχίζεται από το 2024, ενώ οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι η αύξηση αυτή θα υπερβεί το 10%.
  • 6 στις 10 επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν προσφέρουν ανταγωνιστικές παροχές και κίνητρα στους εργαζόμενούς τους.
  • Μόνο οι 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να προβούν το 2025 σε αύξηση των αποδοχών, είτε στην παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, κίνητρα τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: