Ξανά το Facebook στο δικαστήριο για τα προσωπικά δεδομένα

Ξανά το Facebook στο δικαστήριο για τα προσωπικά δεδομένα
epa07524768 (FILE) - A file picture dated 28 November 2013 shows a person using Facebook on his phone at a cafe in Hanoi, Vietnam (reissued 24 April 2019). Facebook is to release their 1st quarter 2019 results on 24 April 2019. EPA/LUONG THAI LINH *** Local Caption *** 53101411 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εισβολή των χάκερς τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του κοινωνικού δικτύου, καθώς επηρέασε περίπου 50 εκατ. λογαριασμούς.

Η εταιρεία Facebook Inc. δεν απέφυγε, τελικά, τη δίκη καθώς κατηγορείται για παραβίαση δεδομένων, η οποία επηρέασε περίπου 30 εκατομμύρια χρήστες, και αποτέλεσε μια από τις πολλές γκάφες της, ως προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής που έχει θέσει την εταιρεία υπό πολιορκία.

Η αποκάλυψη από την εταιρεία το Σεπτέμβριο ότι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν τα πολλά σφάλματα του λογισμικού για να αποκτήσουν πρόσβαση σύνδεσης στους λογαριασμούς χρηστών, χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία του Facebook. Μια αρχική εκτίμηση ότι περίπου 50 εκατομμύρια λογαριασμοί επηρεάστηκαν μειώθηκε μετά από έρευνες που διήρκεσαν εβδομάδες.

Ένα ομοσπονδιακό εφετείο στο Σαν Φρανσίσκο στις 21 Ιουνίου απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να μπλοκάρει την αγωγή, λέγοντας ότι οι αξιώσεις κατά του Facebook μπορούν να προχωρήσουν λόγω αμέλειας και επειδή η εταιρεία δεν διασφάλισε τα δεδομένα των χρηστών όπως υποσχέθηκε. Η αποκάλυψη θα πρέπει να οδηγήσει «εσπευσμένα» προς τη δίκη, δήλωσε ο αμερικανός περιφερειακός δικαστής William Alsup στην απόφασή του. Ο ίδιος, απορρίπτει τις αξιώσεις παραβίασης της σύμβασης και παραβίασης της εμπιστοσύνης λόγω περιορισμών ευθύνης. Οι ενάγοντες μπορούν να επιδιώξουν να τροποποιήσουν τις καταθέσεις τους μέχρι τις 18 Ιουλίου.

«Από πλευράς τακτικής, η αντίληψη ότι το Facebook δεν έχει καθήκον φροντίδας εδώ» θα δημιουργούσε σκοτεινά κίνητρα για επιχειρήσεις που αποκομίζουν κέρδος από τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, προκειμένου να κλείνουν τα μάτια και να αγνοήσουν τους γνωστούς κινδύνους ασφαλείας», δήλωσε ο δικαστής Alsup, αναφέροντας μια απόφαση σε μια άλλη υπόθεση.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο απεικονίστηκε ως θύμα μιας εξελιγμένης κυβερνοεπίθεσης και υποστήριξε ότι δεν είναι υπεύθυνο για τους χάκερς που έχουν πρόσβαση σε ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι δεν κατάφεραν να υποκλέψουν πιο ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών πιστωτικών καρτών και κωδικών πρόσβασης, προφυλάσσοντας τους χρήστες από οποιαδήποτε πραγματική βλάβη.