Ξανθιές ή σκούρες, με… «τη βούλα» γερμανικές
- 16/02/2014, 17:32
- SHARE
Η γνήσια γερμανική μπύρα ζητά την «προστασία» της UNESCO.
Για τον Έρικ Τοφτ και αρκετούς από τους συναδέλφους του, η καινοτομία είναι ταυτόχρονα πρόκληση κι εμπόδιο στον επιχειρηματικό του κλάδο. Ορεξάτος για δουλειά, προσπαθεί εδώ και καιρό να ενισχύσει τις πωλήσεις της ζυθοποιίας του, στη Βαυαρία, σε πείσμα της μείωσης της κατανάλωσης που καταγράφεται σε ολόκληρη πια τη Γερμανία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει πέσει σε χαμηλό 20ετίας για τη γνήσια γερμανική μπύρα, που εδώ και πάνω από έναν αιώνα παρασκευάζεται… δια ροπάλου βάσει του «Reinheitsgebot»: του νόμου περί αγνότητας της μπύρας, που δεσμεύει τις γερμανικές ζυθοποιίες για τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιούν.
Διαβάστε ακόμη: The… Beer Project!
Η λίστα είναι πολύ μικρή: επιτρέπονται μόνο το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μαγιά. Αντίθετα, απαγορεύεται η πρόσμιξη άλλων, φθηνότερων υλικών, όπως ζάχαρης, αραβόσιτου, ρυζιού, φρούτων και κάθε είδους τεχνητής ουσίας.
Στο εξωτερικό, βέβαια, πολλές από αυτές τις πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται κατά κόρον -π.χ. στο Βέλγιο έχουν κάνει πια… επιστήμη τις αφροζύμωτες φρουτώδεις ales– με αποτέλεσμα οι εξαγωγές τους να κάνουν θραύση και να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο το μερίδιό τους στο καταναλωτικό κοινό, κυρίως στις γυναίκες.
Για τον Τοφτ -που εμφανιστιακά μοιάζει, αλλά δεν είναι βέρος Γερμανός- οι περιορισμοί αυτοί «λειτουργούν ως δικαιολογία για πολλούς ζυθοποιούς, που δεν θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και βολεύονται στην καθεστηκυία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το Reinheitsgebot θα έπρεπε να δίνει κίνητρα για δημιουργικότητα», παρατηρεί, «προκειμένου να βρίσκουμε νέους τρόπους για τη δημιουργία καινούργιων γεύσεων, πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου».
Δείτε ακόμη: Μπύρες από… άλλο πλανήτη
Η πρότασή του, όπως κι άλλων συναδέλφων του, είναι η καλλιέργεια διαφόρων ειδών και ποικιλιών λυκίσκου. Μάλιστα, η καλλιέργειά τους έχει ήδη αρχίσει να εμπολουτίζεται στα γερμανικά χωράφια. Όσο για τον Reinheitsgebot;
Η Ένωση Γερμανών Ζυθοποιών υπέβαλε προ διμήνου αίτηση για ένταξή του στην προστασία της UNESCO, στο πρόγραμμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» («Intangible Cultural Heritage»). Το ίδιο έχει ήδη συμβεί με τον ισπανικό χορό φλαμένγκο, το αργεντίνικο τάνγκο, τη γαλλική γαστρονομία, τη μεσογειακή δίαιτα και τον τούρκικο καφέ!
Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με τον Reinheitsgebot, η λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO είναι μακρά κι ολοένα και μεγαλώνει. Όμως, το εάν σε αυτή θα συμπεριληφθεί και η γερμανική μπύρα θα αργήσουμε λίγο να το μάθουμε. Μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων, τον περασμένο Δεκέμβριο, η UNESCO αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση μέσα στα επόμενα δυο χρόνια…
Διαβάστε ακόμη: Septem: Επτά μπύρες για κάθε ημέρα της εβδομάδας