Χάος στην OpenAI μετά την αποχώρηση Altman: Προσπάθειες κατευνασμού και συνομιλίες για… συγχώνευση

Χάος στην OpenAI μετά την αποχώρηση Altman: Προσπάθειες κατευνασμού και συνομιλίες για… συγχώνευση
epa10631881 OpenAI CEO Sam Altman testifies before the Senate Judiciary Subcommittee on Privacy, Technology, and the Law for an oversight hearing to examine the rules governing artificial intelligence (AI) in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC USA, 16 May 2023. Altman called on Congress to pass regulation to ensure safety standards for AI. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού υπέγραψε επιστολή λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την εταιρεία εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν παραιτηθεί   

Εντείνονται οι συνομιλίες για να επικρατήσει και πάλι ομόνοια στις τάξεις του διχασμένου προσωπικού της OpenAI, έγραψε αργά το βράδυ της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου η αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας Ann Makanju.

Η Makanju απέστειλε μήνυμα στους υπαλλήλους που έχουν «εξεγερθεί» μετά την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου Sam Altman και τον αιφνιδιαστικό διορισμό του πρώην επικεφαλής της Twitch Emmett Shear ως προσωρινό αντικαταστάτη του. Η διοίκηση βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Altman, τον κ. Shear και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, «αλλά δεν είναι σε θέση να μας δώσουν μια τελική απάντηση απόψε», έγραψε η Makanju.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού υπέγραψε επιστολή λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την εταιρεία εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν παραιτηθεί και αν δεν προσλάβει εκ νέου τον Altman, τον οποίο προσέλαβε η Microsoft, ο μεγαλύτερος μέτοχος της OpenAI, για να διευθύνει μια νέα ομάδα τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σημείωμα της Makanju δεν διευκρινίζει την έκταση της επαφής του προσωπικού με τον κ. Altman και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει εντείνονται οι κινήσεις για να επανέλθει και ο Altman στην OpenAI. Οι άλλοι επενδυτές, με επικεφαλής τη Thrive Capital, προσπαθούν ενεργά να ενορχηστρώσουν την επιστροφή του, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι με γνώση της προσπάθειας νωρίτερα τη Δευτέρα, και ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε ότι δεν θα αντιταχθεί στην επαναφορά του. Η Microsoft, η οποία έχει δεσμευτεί να επενδύσει έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, ωφελείται είτε ο Altman διευθύνει την OpenAI είτε εργάζεται υπό τη στέγη της Microsoft, είπε ο κ. Nadella.

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις αμοιβαία αποδεκτές επιλογές ενώ έχει προγραμματιστεί να μιλήσουμε ξανά, όταν όλοι θα κοιμηθούν λίγο περισσότερο», έγραψε η Makanju. «Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να καθυστερήσουν. Να ξέρετε ότι έχουμε ένα σχέδιο για το οποίο εργαζόμαστε» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστές αναφορές υποστηρίζουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI προσέγγισε τον CEO της ανταγωνιστικής Anthropic για την αντικατάσταση του επικεφαλής Altman ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο πιθανής συγχώνευσης των δύο startups AI. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic, Dario Amodei, αρνήθηκε. Οι συνιδρυτές της Anthropic, οι οποίοι ήταν επίσης στελέχη στο OpenAI μέχρι το 2020, είχαν αποχωρήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της ασφαλούς ανάπτυξης και διακυβέρνησης της AI.

Η Anthropic απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Google και της Amazon.com. Τα μοντέλα Claude AI συναγωνίζονται επάξια το GPT της OpenAI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg