Χάρης Δασκαλάκης (CEO BCA College): «Το μέλλον της εκπαίδευσης είναι boutique, όχι μαζικό»
- 05/11/2022, 10:30
- SHARE
O Όμιλος BCA έχει συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τον παιδικό σταθμό έως τις μεταπτυχιακές σπουδές, σε περίπου 2.000 μαθητές και σπουδαστές ετησίως, γεγονός το οποίο καθιστά το εν λόγω brand ως ένα από τα σημαντικότερα στον τομέα του στην Ελλάδα.
Άλλωστε, το γεγονός ότι συνδυάζει την ποιότητα, την εξωστρέφεια και τις προοπτικές της βρετανικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τη ζωή στην Ελλάδα είναι το στοιχείο εκείνο που το ανάγει σε πρώτη επιλογή όσων θέλουν να έχουν μια πιστοποίηση στα χέρια τους, διεθνώς αναγνωρισμένη, χωρίς να χρειαστεί να στερηθούν την οικογένεια και τους οικείους τους. Με άλλα λόγια, προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, με βρετανικούς τίτλους, που χορηγεί το University of West London, τους ίδιους ακριβώς που απονέμονται και στους φοιτητές που σπουδάζουν στο Λονδίνο.
Ο πρόεδρος του BCA College, Χάρης Δασκαλάκης, μιλά στο Fortune για το μέλλον της εκπαίδευσης και τα γνωστικά πεδία στα οποία πρέπει να εστιάσουν τόσο οι νέοι σπουδαστές όσο και έμπειρα στελέχη της αγοράς που θέλουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, εξηγεί γιατί κάποιος πρέπει να επενδύσει στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ αποκαλύπτει τη στρατηγική του ομίλου για τα επόμενα χρόνια.
Κύριε Δασκαλάκη, πώς το οικοσύστημα του BCA βοηθά τους σπουδαστές του να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες, που θα τους δώσουν προοπτική στην ολοένα και πιο απαιτητική αγορά εργασίας;
Το βασικό στοιχείο, που αποτελεί πυξίδα του οργανισμού μας, είναι η άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουμε υποστηρίζονται έμπρακτα από τις ισχυρότερες εταιρείες, από τον χώρο της Ναυτιλίας μέχρι και τον Τουρισμό, ενώ παράλληλα απευθύνονται και σε πιο niche ειδικότητες, όπως η Κυβερνοασφάλεια. Το οικοσύστημα αυτό, με τις εταιρείες-υποστηρικτές στο επίκεντρο, δημιουργείται από τους επαγγελματίες οι οποίοι παράλληλα διδάσκουν στην τάξη, κάνουν mentoring στους φοιτητές, και τους υποστηρίζουν στις ημέρες καριέρας που διοργανώνονται.
Μιλώντας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, σε ποιους τομείς και κλάδους θεωρείτε ότι πρέπει να στραφούν οι νέοι προκειμένου να έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση;
Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο αντίρροπες δυνάμεις στις οποίες πρέπει να επικεντρώνονται όλες οι ειδικότητες από τώρα και στο εξής. Από τη μία, έχουμε την ανάγκη βαθιάς κατανόησης της τεχνολογίας ως εργαλείου παραγωγικότητας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε ως ισάξια την ανάπτυξη των soft skills των εργαζομένων, με στόχο να γινόμαστε περισσότερο συναισθηματικοί και επικοινωνιακοί, σε έναν κόσμο που οδεύει στην αντίθετη κατεύθυνση.
Συγκεκριμένες οι ειδικότητες που θα πρότεινα είναι εκείνες που σχετίζονται με το management, από το shipping και το hospitality management, μέχρι το digital marketing και το cybersecurity. Αναφορικά με τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυξημένη ζήτηση, θα πρότεινα, δίχως επιφύλαξη, τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των logistics and supply chain management, προφανώς το hospitality management, αλλά και τον εθνικό μας πρωταθλητή, τη Ναυτιλία, η οποία θα συνεχίζει να αναπτύσσεται όσο λειτουργεί το παγκόσμιο εμπόριο, ήτοι για πάντα.
Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της εύκολης πρόσβασης σε αυτή, χάρη στις νέες τεχνολογίες, εντούτοις θα λέγατε ότι το μορφωτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι αυτό που θα έπρεπε, ώστε η χώρα να κάνει scaleup;
Κατά την άποψή μου, η βασική εκπαίδευση στη χώρα μας μένει πολύ πίσω χρόνο με τον χρόνο, και αυτό εντείνει το πρόβλημα. Αν η χώρα δεν διαθέτει σαφή και μετρήσιμη στρατηγική όσον αφορά το εκπαιδευτικό της σύστημα και την ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται, δεν θα φθάσει ποτέ στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από αυτό που αναφέρατε. Όλα είναι θέμα στρατηγικής.
Ο όμιλος BCA συμπληρώνει 50 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Σε τι συνίστανται η καινοτομία και η διαχρονικότητά του, και ποιο είναι το business plan για τα επόμενα χρόνια;
Το κολέγιό μας έχει μια σαφή λογική στην προσφορά των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Πρώτα αναζητούμε τις τάσεις της αγοράς, τους τομείς στους οποίους η ζήτηση θέσεων εργασίας υπερέχουν της προσφοράς ικανών στελεχών και, με βάση αυτήν τη λογική, δημιουργούμε ή εξελίσσουμε τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών.
Ο στόχος μας με κάθε αποφοίτηση είναι να επιτυγχάνουμε 90% απορρόφηση από την αγορά εργασίας, ποσοστό που πετυχαίνουμε σταθερά επί πάρα πολλά χρόνια τώρα.
Πώς σκοπεύετε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό;
Θεωρώ ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ κολεγίων είναι από τους πιο δυναμικούς στην Ελλάδα. Εμείς στον κλάδο μας συχνά αποκαλούμαστε «συναγωνιστές» και όχι «ανταγωνιστές», αν αναλογιστεί κανείς πόσα έχουμε υπομείνει τόσα χρόνια, και πόσο διαφορετικά αντιμετωπιζόμαστε από το ελληνικό κράτος, σε σχέση, λόγου χάρη, με το Κυπριακό, ή ακόμα και με όλα τα θέματα των Βαλκανίων, ή και της γείτονος Τουρκίας. Στο BCA θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις μικρές τάξεις, στην εξατομικευμένη εμπειρία εκπαίδευσης σε μικρούς κύκλους σπουδαστών, η οποία θα επιτυγχάνει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης της γνώσης. Το μέλλον βρίσκεται στο boutique, και όχι στο μαζικό.
Όση πείρα και γνώση να διαθέτει κανείς στο αντικείμενό του, είναι δεδομένο ότι, εάν θέλει να διατηρήσει τη θέση του στην αγορά και να εξελιχθεί, θα πρέπει να είναι υπέρμαχος της διά βίου μάθησης. Μιλώντας για reskilling & upskilling, τι είδους προγράμματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση; Τι ζητούν οι επιχειρήσεις;
Αυτό είναι απολύτως ορθό. Έχουμε φοιτητές μας, αποφοίτους του 1974, οι οποίοι έχουν ήδη παρακολουθήσει δύο και τρία masters από το BCA. Οι τωρινοί μας φοιτητές μεταπτυχιακών ξεκινούν από 23 ετών και φθάνουν συχνά και στην ηλικία των 50+. Όλοι μας θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε τουλάχιστον δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στη ζωή μας, ενώ πιθανότατα να αλλάξουμε τρεις έως και τέσσερις διαφορετικούς κλάδους. Πεποίθησή μου είναι ότι η απόκτηση ενός master degree ως βάση, συμπληρωμένου με short course and diplomas, είναι η καλύτερη συνταγή, διότι ένα master έχει αρχή, μέση και τέλος, ενώ σε κάνει να κατανοήσεις έναν κλάδο εκ του μηδενός.
Digital marketing, supply chain management and logistics, business psychology και cyber secuirty, αλλά και shipping management and marine engineering, είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτά, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε ότι κινούμαστε λίγο εκτός των MBA εις βάρος πιο εξειδικευμένων προγραμμάτων, όπως project management, ή business psychology και hospitality management.
Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τα trends στο εξωτερικό, πώς εκτιμάτε ότι θα μετασχηματιστεί η εκπαίδευση; Πόσο πιο digital θα γίνει η εμπειρία;
Αναμφίβολα, η Covid-19 υπήρξε καταλύτης εξελίξεων στον χώρο μας, με το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης να είναι πλέον το νέο standard. Δεν θεωρώ ότι αυτό θα αλλάξει για τα επόμενα δέκα χρόνια, και μάλλον θα είναι για καλό, αρκεί να μη χαθεί ποτέ το group interaction, το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο στη μόρφωσή μας.
*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.
**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος