Χάρις ή Τραμπ; – Τι ψηφίζουν οι εργαζόμενοι των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στις ΗΠΑ;

Χάρις ή Τραμπ; – Τι ψηφίζουν οι εργαζόμενοι των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στις ΗΠΑ;
(FILES) (COMBO) This combination of pictures created on July 22, 2024 shows US Vice President Kamala Harris arriving for an event honoring National Collegiate Athletic Association (NCAA) championship teams from the 2023-2024 season, on the South Lawn of the White House in Washington, DC on July 22, 2024 and former US President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump standing on stage after accepting his party's nomination on the last day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, on July 18, 2024. Republican White House candidate Donald Trump rejected scheduling a debate with his presumptive Democratic challenger Kamala Harris because she has not been officially named her party's nominee, his campaign said on July 25, 2024. "General election debate details cannot be finalized until Democrats formally decide on their nominee ... it would be inappropriate to schedule things with Harris because Democrats very well could still change their minds," Trump campaign spokesman Steven Cheung said in a statement. (Photo by Brendan SMIALOWSKI and Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Οι εργαζόμενοι στην Alphabet, την Amazon και τη Microsoft δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία της Χάρις.

Οι εργαζόμενοι σε πολλές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν συντριπτικά την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία δωρεών, ακόμη και όταν ορισμένοι από τους ισχυρότερους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας έχουν υποστηρίξει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εργαζόμενοι στην Alphabet, την Amazon και τη Microsoft δωρίζουν εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία της Χάρις, σημαντικά περισσότερα από τους εργαζόμενους που επιλέγουν να στείλουν χρήματα στο στρατόπεδο του πρώην προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το πολιτικό παρατηρητήριο OpenSecrets. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν δωρεές που έγιναν από εργαζόμενους εταιρειών, ιδιοκτήτες και τα άμεσα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων και των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ και άλλοι, συσπειρώνονται πίσω από τον Τραμπ, επικαλούμενοι τις θέσεις του πρώην προέδρου για την οικονομία, τους φόρους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έπληξαν τη Silicon Valley, κάποτε προπύργιο δημοκρατικής και φιλελεύθερης υποστήριξης. Ο επιχειρηματίας Ριντ Χόφμαν από την Greylock και ο επιχειρηματίας Μαρκ Κιούμπαν δεσμεύονται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Χάρις για τον Λευκό Οίκο, με την ελπίδα να δουν περισσότερα δικαιώματα αμβλώσεων για τους εργαζόμενους και πολιτικές υπέρ της τεχνολογίας.

Αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετοί άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας έχουν ενοχληθεί από τις επιχειρηματικές πολιτικές του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας επίθεσης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και την αυστηροποίηση της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων.

Οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν απευθείας δωρεές σε ομοσπονδιακές εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών, σύμφωνα με τους νόμους περί χρηματοδότησης εκστρατειών.

Οι εταιρείες συχνά κάνουν δωρεές σε εκστρατείες στο Κογκρέσο και σε πολιτειακό επίπεδο μέσω επιτροπών πολιτικής δράσης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από δωρεές των εργαζομένων και περιορίζονται ως προς το ποσό που μπορούν να λάβουν οι υποψήφιοι.

«Πολλές επιχειρήσεις εξυπηρετούν πελάτες και στις δύο πλευρές του πολιτικού διαδρόμου και δεν θέλουν να αποξενώσουν τους πελάτες τους κάνοντας συνεισφορές που υποστηρίζουν μόνο ένα κόμμα ή έναν υποψήφιο σε έναν κομματικό αγώνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπέκελ, διευθυντής έρευνας στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Issue One για τη μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης των εκστρατειών. Ενώ οι εταιρείες εμποδίζονται να στέλνουν χρήματα απευθείας σε προεδρικούς υποψηφίους, οι υπάλληλοί τους δεν εμποδίζονται, και οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας δίνουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στον Χάρις.

Οι υπάλληλοι της Alphabet και των θυγατρικών της, στην οποία ανήκει η Google, και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν δωρίσει μέχρι στιγμής 2,16 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία της Χάρις, σχεδόν 40 φορές περισσότερα από όσα έχει λάβει ο Τραμπ, σύμφωνα με το OpenSecrets.
Οι εργαζόμενοι και τα μέλη των οικογενειών της Amazon και της Microsoft δώρισαν 1 εκατομμύριο δολάρια και 1,1 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Η εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε 116.000 δολάρια από εργαζόμενους της Amazon και 88.000 δολάρια από εργαζόμενους της Microsoft, καθώς και από μέλη των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι στην Amazon, η οποία είναι επίσης κορυφαίος λιανοπωλητής στις ΗΠΑ και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, ξεπερνούν τις δωρεές από άλλους εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο λιανικό εμπόριο με τούβλα.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της Walmart έχουν δωρίσει συνολικά 275.000 δολάρια τόσο στον Χάρις όσο και στον Τραμπ, με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να λαμβάνουν σχεδόν το ίδιο ποσό σε χρηματοδότηση. Η εκστρατεία του Τραμπ λαμβάνει 144.000 δολάρια από τους εργαζόμενους της Walmart, περίπου 14.000 δολάρια περισσότερα από την εκστρατεία της Χάρις.

Οι δωρεές για την προεκλογική εκστρατεία προέρχονται κυρίως από εταιρικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από τον τυπικό εργαζόμενο σε αποθήκες ή ταμεία, δήλωσε η Σάρα Μπράινερ, διευθύντρια έρευνας και στρατηγικής του OpenSecrets. Η ίδια δήλωσε ότι οι εταιρικοί υπάλληλοι της Amazon και άλλων τεχνολογικών εταιρειών συχνά κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους της Walmart, γεγονός που τους δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια να συνεισφέρουν σε πολιτικές εκστρατείες.

Οι εταιρικοί υπάλληλοι της Amazon κερδίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα από τους εταιρικούς υπαλλήλους της Walmart, οι οποίοι συχνά εδρεύουν στο Bentonville του Αρκάνσας.

Οι εταιρικοί υπάλληλοι της Amazon στις ΗΠΑ λαμβάνουν κατά μέσο όρο 133.000 δολάρια ετησίως, ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός των εταιρικών εργαζομένων της Walmart είναι 85.000 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά εργασίας ZipRecruiter.

Οι εργαζόμενοι και τα μέλη των οικογενειών της Meta και της Apple δεν έχουν φτάσει ακόμη το 1 εκατομμύριο δολάρια σε δωρεές προς τον Χάρις, αλλά συνεχίζουν την τάση να ξεπερνούν τις δωρεές προς τον Τραμπ. Οι εργαζόμενοι της Meta έχουν δωρίσει 25.000 δολάρια στον Τραμπ έναντι 835.000 δολαρίων στον Χάρις, ενώ οι εργαζόμενοι της Apple δώρισαν 44.000 δολάρια στον Τραμπ έναντι 861.000 δολαρίων στον Χάρις.

Η Silicon Valley θεωρείται παραδοσιακά πιο αριστερόστροφη στις Η.Π.Α. Τον Αύγουστο, περισσότεροι από 100 κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών κεφαλαίων δήλωσαν σε επιστολή τους ότι θα υποστηρίξουν τη Χάρις, η οποία θεωρείται υπέρ της καινοτομίας σε θέματα επιχειρήσεων και τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com