Xαρίτσης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του ΕΣΠΑ
- 28/05/2016, 15:41
- SHARE
«H ενεργοποίηση επενδύσεων μέσω του σχεδίου Γιούνκερ προσθέτει ήδη σημαντικούς πόρους με αναπτυξιακό χαρακτήρα στην οικονομία».
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του ΕΣΠΑ που θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2016 σχεδιάζει η κυβέρνηση, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού σχεδίου.
Στην ερώτηση εάν εκτός από το ΕΣΠΑ, υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να προωθήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο και να προσελκύσουν επενδύσεις, ο υφυπουργός απάντησε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επενδύσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε:
«Παράλληλα με τα κλασικά προγράμματα επιχορηγήσεων του νέου ΕΣΠΑ, σχεδιάζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους του ΕΣΠΑ που θα τεθούν σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2016. Επιπλέον η ενεργοποίηση επενδύσεων μέσω του σχεδίου Γιούνκερ προσθέτει ήδη σημαντικούς πόρους με αναπτυξιακό χαρακτήρα στην οικονομία τόσο στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και στον τομέα των υποδομών κάθε είδους.
Το υπό σύσταση Αναπτυξιακό Ταμείο καλείται να παίξει κρίσιμο ρόλο, επίσης, για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και συντονισμό των ιδιωτικών επενδυτικών δράσεων.
Παράλληλα, θεσπίζουμε το Αναπτυξιακό Συμβούλιο, με βασική λειτουργία την εκπόνηση λεπτομερούς “οδικού χάρτη” για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.
Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τα διάσπαρτα εργαλεία χρηματοδότησης κάτω από κοινές αναπτυξιακές στοχεύσεις, ώστε να διαμορφωθεί εύφορο έδαφος για προσέλκυση επενδύσεων. Ο στόχος είναι μέσα από αυτά τα εργαλεία να κινητοποιήσουμε επιπρόσθετους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, οι οποίοι θα κατευθυνθούν σε ένα νέο παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο το οποίο θα βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη».
Αναπτυξιακό σχέδιο
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου είπε ότι αυτοί είναι: Πρώτον, ο σχεδιασμός ενός χρηματοδοτικού πλαισίου που να στηρίζεται στις υπαρκτές αλλά και να ενεργοποιεί νέες πηγές χρηματοδότησης. Δεύτερον, ο επανακαθορισμός των κλάδων, στους οποίους θα τοποθετηθούν επενδυτικά κεφάλαια. Τρίτον, η ενίσχυση ανταγωνιστικών αλυσίδων αξίας σε αλληλοσυμπληρούμενους τομείς που προσθέτουν αξία και ποιότητα στο τελικό προϊόν. Τέταρτον, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα, τις δομές της αγοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας.
«Στο πλαίσιο αυτό, και με το νέο ΕΣΠΑ δίνεται έμφαση σε εκείνες τις παραγωγικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η αύξηση της πραγματικής απασχόλησης και η δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα συνοχής
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θέμα συνοχής απάντησε αρνητικά και συγκεκριμένα είπε: «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα συνοχής. Αναγνωρίζουμε ότι μολονότι η συμφωνία για το πρόγραμμα δεν κινείται στη βάση όσων επιθυμούσαμε, αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Παραμένει, ωστόσο, σταθερός γνώμονας η προσπάθεια να μην πληγούν περαιτέρω όσοι έχουν ήδη υποστεί τα περισσότερα χτυπήματα από τα σκληρά μέτρα των προηγούμενων ετών, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι».
Η συμφωνία στο Eurogroup
Γενικότερα, για τη συνολική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, ο υφυπουργός είπε ότι αυτή βελτιώνει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έξοδο της χώρας από τις πιέσεις της διαρκούς λιτότητας.
«Διαμορφώνει ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον και ανοίγει δρόμο για περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων, μέσω της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας εξασφαλίζοντας πολύτιμη χρηματοδότηση της οικονομίας. Όλοι πια κατανοούν, εντός κι εκτός συνόρων, ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής και να εισέλθει σε έναν νέο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αυτή τη φορά, αναπτυξιακό δρόμο» κατέληξε ο υφυπουργός.