Χασάν Νασράλα: Είχε συμφωνήσει για εκεχειρία πριν τη δολοφονία του;

Χασάν Νασράλα: Είχε συμφωνήσει για εκεχειρία πριν τη δολοφονία του;
TUNIS, TUNISIA - OCTOBER 2: Dozens of people, carrying Tunisian, Palestinian and Lebanese flags and Hezbollah pennants, gather to commemorate Hezbollah leader Hassan Nasrallah, who was killed in Israel's attack on Lebanon, with posters in their hands at Avenue Habib Bourguiba in Tunis, Tunisia on October 2, 2024. Yassine Gaidi / Anadolu (Photo by Yassine Gaidi / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τι αποκαλύπτει ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

Μια δήλωση που ρίχνει φως στις συνθήκες γύρω από τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναστατώνει τη διεθνή σκηνή, υποδεικνύοντας ότι είχε προηγηθεί συμφωνία για εκεχειρία λίγες μέρες πριν την ισραηλινή επίθεση.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο CNN, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ αποκάλυψε ότι ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ωστόσο, παρά την αρχική συμφωνία και από την πλευρά του Ισραήλ, ακολούθησε η μοιραία επίθεση στη Βηρυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτός (ο Νασράλα) συμφώνησε, συμφώνησε», δήλωσε και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε απολύτως. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος της Βουλής [του Λιβάνου] κ. Ναμπίχ Μπέρι διαβουλεύτηκε με τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο κ. [Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν] Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση που εξέδωσαν και οι δύο πρόεδροι [Μπάιντεν και Μακρόν].»

Ο Χαμπίμπ υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί με την έγκριση τόσο της Χεζμπολάχ όσο και του Ισραήλ, γεγονός που καθιστά τη συνέχεια των γεγονότων ακόμα πιο αμφιλεγόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: