Χασέμ Σαφιεντίν: Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ

Χασέμ Σαφιεντίν: Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ
epa11405852 Head of Hezbollah's Executive Council Sayyed Hashem Safieddine, speaks during the funeral of late Hezbollah senior commander Taleb Sami Abdallah mourns during his funeral procession in Beirut, Lebanon, 12 June 2024. According to the Hezbollah media office, four Hezbollah fighters, including the senior leader Taleb Sami Abdallah, were killed after the Israeli attack on a residential building in Jwaya town in the Tyre district, southern Lebanon on 11 June. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την τύχη του Σαφιεντίν.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν αναμένονταν ευρέως ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέτ Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, αναφέρουν τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου στο Reuters, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες το Ισραήλ κατά στόχων στα νότια προάστια της Βηρυτού, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης από την πραγματοποίηση ερευνών σε έναν στόχο αεροπορικής επιδρομής, όπου εκτιμάται ότι ο σκοτώθηκε ο διάδοχος του Νασράλα.

Το σαουδαραβικό μέσο Al Hadath μετέδωσε ότι ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με άλλους κατά την ισραηλινή επίθεση, και φέρεται πως το Ισραήλ επιβεβαίωσε την εξόντωσή του, αν και ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως μπορεί να τραυματίστηκε, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την τύχη του.

Το Al Arabiya ανέφερε επίσης τον θάνατο του Σαφιεντίν, σημειώνοντας ότι μαζί του σκοτώθηκαν και άλλα στελέχη της Χεζμπολάχ καθώς και Ιρανοί.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με ισραηλινό μέσο, είναι ότι κανένας από τους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ ή τους Ιρανούς που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της επίθεσης δεν επέζησε.

Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την τύχη του Σαφιεντίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν

Ο Χασέμ Σαφιεντίν γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Deir Qanoun En Nahr, κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου. Σπούδασε θεολογία στη Νατζάφ του Ιράκ και στο Κομ του Ιράν, μαζί με τον ξάδελφό του Νασράλα. Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, είχε την ευθύνη για τις πολιτικές υποθέσεις της οργάνωσης και συμμετείχε στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Ο αδελφός του, Αμπντουλάχ, είναι εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν, ενώ ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε το 2020 από αμερικανική επίθεση με drone στη Βαγδάτη.

Το 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Σαφιεντίν ως τρομοκράτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται στη Μέση Ανατολή η αγωνία για την προαναγγελθείσα απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Στο Λίβανο, για σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με το Ισραήλ, κάνουν λόγο και οι δύο πλευρές, ενώ στη Βηρυτό, η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε και πάλι στα νότια προάστια της πόλης. Ισραηλινός βομβαρδισμός σε καταυλισμό προσφύγων στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου άφησε νεκρό διοικητή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εκδώσει νέες εντολές για άμεση εκκένωση σε τμήματα των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι συγκρούσεις σώμα με σώμα διεξάγονται στο νότιο Λίβανο, στην Οντάισα.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι έβαλε κατά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή Γιαρούν στο νότιο Λίβανο, ενώ για πλήγμα σε τέμενος όπου βρίσκονταν μέλη της φιλο-ιρανικής οργάνωσης κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός.

Στο μεταξύ, εντείνεται η αγωνία για την προαναγγελθείσα ισραηλινή απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του. Το Ισραήλ δεν έχει καταλήξει στο πως θα επιτεθεί υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, μετά τις δηλώσεις του που έβαλαν φωτιά στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τάχθηκε κατά επιθέσεων σε πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν.

«Νομίζω ότι αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Αντίθετα, ο Υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός χτυπήματος ακόμα και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. «Αλλά όταν έκαναν (στον Μπάιντεν) αυτή την ερώτηση, η απάντηση θα έπρεπε να ήταν: “πρώτα χτυπήστε τα πυρηνικά και σημασία και ανησυχήστε τα υπόλοιπα αργότερα”» είπε.

Εν τω μεταξύ, μαίνονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των φιλο-ιρανών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: