«Χάθηκαν» 6,4 τρισ. δολάρια στις παγκόσμιες αγορές – Θα έχει συνέχεια η κατηφόρα;
- 06/08/2024, 08:40
- SHARE
Για «σοκαριστικά στοιχεία» που προκύπτουν από το μεγάλο sell-off που επικράτησε στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα κάνει λόγο το Bloomberg, υπολογίζοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν χαθεί 6,4 τρισ. δολάρια σε αξία μετοχών από τα διεθνή ταμπλό.
Με τα χρηματιστήρια της Ασίας να ανακάμπτουν μετά την απότομη «κατηφόρα» στην αρχή της εβδομάδας και τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ να αναμένεται να κάνουν το ίδιο μέσα στην Τρίτη, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το αν οι άγριες διακυμάνσεις της Δευτέρας σηματοδοτούν το τελικό κτύπημα ενός παγκόσμιου ξεπουλήματος που άρχισε να συσσωρεύεται την περασμένη εβδομάδα ή σηματοδοτούν την αρχή μιας παρατεταμένης ύφεσης είναι αδύνατο να γνωρίζουμε.
Ένα πράγμα είναι σαφές: οι πυλώνες που στήριζαν τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών αγορών για χρόνια . Μοιάζουν, εκ των υστέρων, λίγο αφελείς: η οικονομία των ΗΠΑ είναι ασταμάτητη, η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει γρήγορα επανάσταση στις επιχειρήσεις παντού, η Ιαπωνία δεν θα αυξήσει ποτέ τα επιτόκια, ή όχι αρκετά ώστε να έχει πραγματικά σημασία.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα στοιχεία που έπεσαν στα χέρια μας, υπονόμευσαν τον καθένα από αυτούς. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου ήταν αδύναμη στις ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τα τριμηνιαία κέρδη των αμερικανικών Big Tech με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.
Τα χτυπήματα ώθησαν τους επενδυτές να δουν ξαφνικά τον κίνδυνο που ενέχει, ας πούμε, η προσφορά των μετοχών της Nvidia με άνοδο 1,100% σε λιγότερο από δύο χρόνια ή το φόρτωμα σε δάνεια με διαβάθμιση σκουπίδια που συνδυάζονται σε ομόλογα ή ο δανεισμός χρημάτων στην Ιαπωνία και η τοποθέτησή τους σε περιουσιακά στοιχεία που πληρώνουν 11% στο Μεξικό. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, περίπου 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν πλέον διαγραφεί από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
«Είναι το μεγάλο ξετύλιγμα», δήλωσε ο Βισνού Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη. Στην καθομιλουμένη των traders, το να προσπαθείς να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσεις ένα περιουσιακό στοιχείο που καταρρέει είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει. Σήμερα, είπε ο Βαράθαν, «υπάρχουν παντού μαχαίρια που πέφτουν».
H ανησυχία για παγκόσμια ύφεση
Ένας τέτοιος πανικός στην αγορά δημιουργεί μικρούς και μεγάλους κινδύνους.
Ο σημαντικότερος από αυτούς: το ξεπούλημα, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο για αρκετό καιρό, θα μπορούσε να διαταράξει τα γρανάζια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να επιβραδύνει τον δανεισμό και να λειτουργήσει ως η τελευταία σταγόνα που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση που πολλοί φοβούνται τώρα.
Αυτό προκάλεσε εκκλήσεις προς την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – ίσως, όπως υποστήριξαν ορισμένοι, ακόμη και πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση πολιτικής τον Σεπτέμβριο.
Στην αγορά ομολόγων, η βιασύνη σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας οδήγησε για λίγο τις αποδόσεις των διετών ομολόγων κάτω από τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Γνωστό ως αποαναστροφή, αυτό γύρισε την καμπύλη αποδόσεων και πάλι στο συνηθισμένο της σχήμα, μια μετατόπιση που συνήθως θεωρείται ως σημάδι επικείμενης ύφεσης.
Η υποχώρηση των τεχνολογικών εταιρειών
Οι δυνάμεις που εξαπέλυσαν την αναταραχή της Δευτέρας είχαν σταθερά συσσωρευτεί για εβδομάδες.
Στις αρχές Ιουλίου – την ώρα που οι τεχνολογικές μετοχές έφταναν στο αποκορύφωμά τους – το ιαπωνικό γεν άρχισε να ανατιμάται απότομα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την BoJ που θα ακολουθούσε άλλες κεντρικές τράπεζες και θα μείωνε την πλημμύρα των νομισματικών κινήτρων.
Αυτό οδήγησε τους συναλλασσόμενους να διαλύσουν τις λεγόμενες carry trades, οι οποίες περιλαμβάνουν δανεισμό σχετικά φθηνά στην Ιαπωνία και επενδύσεις αλλού, για να διατηρήσουν τα κέρδη που έβγαλαν.Αυτό με τη σειρά του άσκησε πιέσεις πώλησης στις αγορές παγκοσμίως, καθώς τα δανεικά χρήματα επέστρεφαν.
Αυτό ακολουθήθηκε από ένα σταθερό καταιγισμό εκθέσεων κερδών που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας – οι οποίες είχαν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πρόσφατου ράλι – είχαν αυξηθεί υπερβολικά, με τις εταιρείες να μην έχουν ακόμη αποκομίσει κανένα κέρδος από τις μαζικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Amazon και η Intel έπεσαν και οι δύο μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα.
Ομόλογα και Fed
Ταυτόχρονα, η αγορά ομολόγων συνέχισε να αναβοσβήνει αυξανόμενες ανησυχίες και τα στοιχεία έδειχναν ότι τμήματα της οικονομίας άρχισαν να ψυχραίνονται.
Μέχρι την Τετάρτη -όταν η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε υψηλά επίπεδα άνω των δύο δεκαετιών και η BοJ αυστηροποίησε την πολιτική της- τα ομόλογα είχαν ήδη σημειώσει ράλι.
Στη συνέχεια, την Παρασκευή κέρδισαν περαιτέρω μετά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης που υπολείπεται κατά πολύ των προβλέψεων.
Σε όλη τη Wall Street, οι οικονομολόγοι άρχισαν να προβλέπουν ότι η Fed θα πρέπει να επέμβει με μειώσεις μισής μονάδας ή να δράσει μεταξύ των συνεδριάσεων – το είδος του βήματος που συνήθως προορίζεται για μια κρίση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ποιος είναι ο 65χρονος CEO που πούλησε την εταιρεία του κάνοντας το 88% των υπαλλήλων του εκατομμυριούχους
- Αυστραλία: Σε υψηλό 12 ετών τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον περιορισμό του πληθωρισμού
Πηγή: Bloomberg.com